Iako je još u martu 2006. godine Narodna banka Srbije odlučila da od 1.aprila povuče iz opticaja novčanice od 50, 100 i 200 dinara, a od 18.jula i novčanice od 10, 20 i 1.000 dinara kao i kovanice od 1 dinar koje je izdala Narodna banka Jugoslavije, u prometu se još uvek može naći po neki od tih apoena.

Iako je još u martu 2006. godine Narodna banka Srbije odlučila da od 1.aprila povuče iz opticaja novčanice od 50, 100 i 200 dinara, a od 18.jula i novčanice od 10, 20 i 1.000 dinara kao i kovanice od 1 dinar koje je izdala Narodna banka Jugoslavije, u prometu se još uvek može naći po neki od tih apoena. Narodna banka Srbije podsetila je da ove novčanice prestaju da budu sredstvo plaćanja već sa prvim danom 2007. godine i naložila bankama da sve novčanice sa oznakama NBJ koje prime od klijenata dostavljaju trezoru NBS. Oni građani koji u svojim novčanicima imaju još po koju nevažeću novčanicu mogu, tokom 2007.godine bez ikakve nadoknade, da je zamene u bankama ili filijalama NBS, a posle tog roka (sve do isteka 2012. godine ) zamenu mogu da obave samo u Direkciji za poslove trezora Narodne banke Srbije. Inače, prva novčanica sa oznakom NBJ koja je tokom prošle godine povučena iz opticaja bila je ona od 5.000 dinara čija je zamena počela još krajem novembra 2005. godine i van opticaja je od 1. marta 2006. godine.

NBS: Zamena novčanica neograničeno i bez provizije

Beograd – Povodom pritužbi upućenih Informativnom centru Narodne banke Srbije u vezi sa odbijanjem nekih banaka da građanima zamene vanopticajne novčanice apoena od 10, 20, 50, 100, 200 i 1.000 dinara i kovani novac apoena od 1 dinar, izdanja Narodne banke Jugoslavije, NBS podseća da su banke dužne da do 31. decembra 2007. godine zamenjuju pomenute apoene koji su prestali da važe 1. januara 2007. godine i to u neograničenom iznosu i bez naknade. Što se tiče trgovačkih radnji i drugih pružalaca usluga, oni nisu u obavezi da primaju novčanice koje se povlače iz opticaja – kaže se u saopštenju NBS i dodaje da je Udruženju banaka i drugih finansijskih organizacija upućen dopis da preduzmu mere iz svoje nadležnosti i obavežu banke da poštuju obaveze definisane odlukama Narodne banke.

– Već od momenta objavljivanja Odluke NBS o povlačenju iz opticaja novčanica od 50, 100 i 200 dinara sa oznakom Narodne banke Jugoslavije, banka Inteza prestala je da isplaćuje klijentima te novčanice, dok su novčanice koje su primljene na šalterima banke, u posebnim pakovanjima predavane centralnoj banci. Od 1. januara ove novčanice prestale su da budu zakonsko sredstvo plaćanja, što znači da se ni jedna transakcija ne može obavljati tim novčanicama – kažu za Danas u Banci Inteza.

Fleksibilni trgovci

Dragan Filipović, direktor Delta maloprodaje izjavio je za Danas da maloprodajni objekti ove firme ne primaju nevažeće novčanice.

– Doneli smo odluku da nevažeće novčanice ne primamo jer smo procenili da su potrošači imali dovoljno vremena da zamene stare novčanice. U prethodnih nekoliko dana retki su bili potrošači koji su nevažećim novčanicama pokušali da plate račun. Potrošače koji su imali takve novčanice upućujemo u banke da ih tamo zamene. Ako bude problema sa zamenom u komercijalnim bankama, mi ćemo primati stare novčanice i prilikom predaje pazara menjaćemo ih – kaže Filipović .

Ni u M Rodiću u Zemunu nije bilo potrošača sa nevažećim novčanicama. „Iako su potrošači obavešteni da bi sami trebalo da zamene novčanice ni jedan od njih neće zbog toga izaći neuslužen. Pre će se dogoditi da će račun platiti,a naši službenici će zameniti taj novac prilikom predaje pazara“, rekla nam je jedna od kasirki u M Rodiću.

Vesna Katnić, direktor Sektora za poslove sa stanovništvom u Komercijalnoj banci, izjavila je za Danas da se u toj banci mogu zameniti stare novčanice u vidu pazara, ali i obaviti druge transakcije. Ona, međutim, kaže da je moguće izvršiti tzv. fiktivnu zamenu, odnosno zameniti stare za nove novčanice ali samo u malim iznosima, do nekoliko hiljada dinara.
Prema procenama NBS, u prometu se nalazi još oko desetak odsto nevažećih novčanica sa oznakama NBJ, ali je mahom reč o sitnijim apoenima, od 10 i 20 dinara koji se, sudeći prema dosadašnjem iskustvu, obično i ne zamene. Zamena novčanica je inače uobičajeni postupak koji primenjuju sve centralne banke u svetu, kao što je uobičajeno da određeni vremenski period u opticaju paralelno funkcionišu i novčanice koje se povlače i nove koje ih zamenjuju. U Srbiji je do sada obavljeno nekoliko zamena novčanica i to bez ikakvih problema.
Pred kraj prošle godine NBS je pustila u opticaj kovani novac, reč je o apoenima od 2 dinara sa velikim grbom Republike Srbije koji će biti u opticaju paralelno s ranijim izdanjima tog apoena. Praktično, sada su u opticaju novčanice od 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000 i 5.000 dinara sa oznakom Narodne banke Srbije, zatim kovani novac od 50 para, 1, 2 i 5 dinara sa oznakom Narodna banka Jugoslavije i sa godinama kovanja od 2000. do 2002. godine, kao i kovani novac u apoenima od 1, 2, 5, 10 i 20 dinara sa oznakom Narodna banka Srbije i godinama kovanja od 2003. pa nadalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari