U oktobru u Srbiji izdate 2.433 građevinske dozvole 1Foto: EPA-EFE/ ADI WEDA

U Srbiji su u oktobru 2019. izdate 2.433 građevinske dozvole, što je za 8,8 odsto više nego u istom mesecu prethodne godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Posmatrano prema vrsti građevina, u oktobru je od ukupnog broja izdatih dozvola 79,8 procenata izdato za izgradnju zgrada, a 20,2 odsto za ostale građevine.

Kako je precizirano, od ukupnog broja izdatih dozvola za gradnju zgrada, 73,7 odsto se odnosi na stambene, a ostatak na nestambene zgrade.

Iz RZS su naveli da je najveći deo izdatih dozvola za izgradnju ostale infrastrukture odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (64,4 odsto).

Prema dozvolama izdatim u oktobru, u Srbiji je prijavljena izgradnja 2.362 stana, s prosečnom površinom od 80,1 metar kvadratni.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 9,8 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom 141,9 metara kvadratnih, a 88,4 procenta stanova biće građeno u zgradama s tri i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 71,7 metara kvadratnih.

Predviđena vrednost radova novogradnje u oktobru iznosi 86,1 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Severnobanatskoj oblasti, sa 50,2 procenta od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Beogradska oblast (15,8 odsto), Pomoravska oblast (5,5 odsto), Podunavska oblast (5,1 odsto) i Južnobačka oblast (4,6 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću do 3,2 procenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari