U Poljanici se brani Srbija 1Foto: Ministarstvo za regionalni razvoj

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, zajedno sa predsednikom Akademijskog odbora za selo SANU Draganom Škorićem i potpredsednikom tog odbora Milovanom Mitrovićem, posetio je juče Pčinjski upravni okrug i Zemljoradničku zadrugu „Poljanica Trend“ u selu Vlase.

  Zadruzi je dodeljeno 5,9 miliona dinara bespovratnih sredstava iz prošlogodišnjeg Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja RS, učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za postojeće i novoformirane zadruge.

Zadruga je tim sredstvima kupila hladnjaču za duboko zamrzavanje voća i povrća i sušaru za voće, povrće i lekovito bilje.

– Udružen seljak je slobodan seljak. Slobodan od spekulanata, nakupaca, banaka. Svoj na svome – rekao je ministar i ponovio da je 350 osnovanih zadruga od početka akcije dovoljan pokazatelj da se vratilo poverenje u udruživanje u Srbiji.

Direktorka zadruge LJiljana Trajković izrazila je veliko zadovoljstvo posetom ministra i investicijom Vlade Srbije i pokušala da objasni šta ona znači za ovo i ostalih 22 sela oblasti Poljanice.

– Trenutno imamo deset kooperanata i nadamo se da će ih biti sve više. Poljanica ima oko 70 hektara pod malinom i dosta borovnica, a u planu je i uzgajanje borovnice. Želja nam je da od ove zadruge čitava oblast ima korist – rekla je Trajković

Krkobabić je sa saradnicima obišao i mesnu zajednicu, crkvu i poštu, a svoju posetu završio u obližnjem Golemom selu gde je obišao pogon fabrike Jumko.

– Domaćini Poljanice su poslednja odbrana Srbije. Moramo im pomoći da požele da ostanu. Oni žele put, zadrugu, ambulantu, školu, dom kulture, poštu, crkvu. Složni su u očekivanjima i jasni u zahtevima. Ova novootvorena zadruga i pogon Jumka koji radi punom parom dokaz su da je država povukla prvi potez – rekao je ministar Krkobabić i istakao da je „Nacionalni tim za spas sela“ koji je u formiranju pre svega namenjen ovim rubnim područjima naše zemlje.

Akademici Škorić i Mitrović obratili su se prisutnim seljanima, pozvali ih da se udruže i da iskoriste sve potencijale koje im omogućava bavljenje voćarstvom, stočarstvom i pčelarstvom, karakterističnim za ove delove zemlje, jer je poljoprivreda jedini izvor njihove egzistencije, a na državi je da omogući da sela imaju i sve ostale preduslove za kvalitetan život kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, sportske aktivnosti i kulturni sadržaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari