U Prolom i Lukovsku na odmor, u Vrnjačku na lečenje 1

Od početka godine podneto je 88.463 zahteva za vaučere za subvencionisani smeštaj, a najtraženije destinacije među domaćim turistima su Prolom i Lukovska banja, kao i Zlatibor, kažu za Danas u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Akcija Ministarstva da podstakne turiste tako što im poklanja vaučer u vrednosti od 5.000 dinara kako bi deo odmora proveli u Srbiji uspešno je zaživela, naročito među penzionerima.

Od 1. januara, 48.032 penzionera podnelo je zahtev za vaučere ili čak 54,3 odsto od ukupnog broja vaučera rezervisano je za naše najstarije sugrađane, dok je 35 odsto vaučera izdato zaposlenima. Kao i prethodnih godina, mnogo manje interesovanje je među nezaposlenima (9,9 odsto), dok je tek nekoliko stotina vaučera izdato ratnim i vojnim invalidima, poljoprivrednicima i onima koji imaju pravo na negu ili pomoć.

Najtraženiji smeštaj za ovih devet meseci, prema podacima Ministarstva, bio je kao i prošle godine u Prolom banji i to konkretno u hotel Radan u kom je iskorišćeno 4.196 vaučera. Potom sledi Vila Mina na Zlatiboru sa 3.845 vaučera, odmaralište Podrinje u Banji Koviljači sa 2.295, prenoćište Kopaonik u Lukovskoj banji sa 1.703 i Vila Marić na Zlatiboru sa 1.604 izdata vaučera.

Ministarstvo turizma treću godinu zaredom sprovodi ovu akciju, ali je ove izdvojeno znatno više sredstava nego ranije. U 2016. podneto je 46.000 zahteva za vaučere, ove godine prvobitno je bilo planirano 60.000 vaučera, međutim, u dva navrata tokom proleća u Ministarstvu turizma rešili su da odobre još dodatnih sredstava i obezbede građanima ukupno 100.000 vaučera.

Prijave za vaučere mogu da se podnesu sve do 15. oktobra, a rok za korišćenje je 20. novembar 2017. godine. Spisak ugostiteljskih objekata u kojima oni mogu da se iskoriste redovno se ažurira i ceo se nalazi na sajtu Ministarstva.

S druge strane, republički Fond PIO već godinama sarađuje sa određenim banjama i specijalnim bolnicama u kojima penzioneri mogu da iskoriste pravo na lečenje o trošku države. Prema podacima koje smo dobili u Fondu PIO, za 2017. godinu sklopljen je ugovor sa 24 specijalne bolnice ili banje, među kojima su Rusanda u Melencima, Niška banja, Sleters, Sokobanja, Gornja Trepča, Merkur u Vrnjačkoj Banji.

Na spisku PIO fonda su i specijalne bolnice za bolesti metabolizma Zlatibor u Čajetini, bolnica za neurološka i posttraumatska stanja u Starom Slankamenu, Banja Koviljača, Bukovička banja, bolnica u Novom Pazaru, Ribarska Banja, Mataruška, Gamzigradska, bolnica u Ivanjici, Vranjska banja, Banja Kanjiža, Junaković u Apatinu, Prolom, Sijarinska, Bujanovačka, Lukovska, kao i specijalna bolnica za rehabilitaciju Termal u Vrdniku.

„Finansijski plan Fonda za 2017. omogućio je da se za društveni standard korisnika penzija izdvoje sredstva u iznosu od 393,96 miliona dinara, što je za više od 30 miliona veći iznos u odnosu na prošlu godinu, odnosno za oko 45 miliona više nego u 2015. godini“, kažu za Danas u Fondu PIO.

Na osnovu opredeljenih sredstava i prosečnih cena u banjskim lečilištima, u banjama će ove godine o trošku Fonda boraviti, prema njihovim podacima, nekih 12.500 korisnika penzija, što je za oko 1.500 korisnika više nego prethodne godine.

Na listama želja za ovogodišnji besplatan oporavak najčešće su se, kako ističu u Fondu, našle Vrnjačka Banja, Niška banja, Banja Koviljača, vrdnički „Termal“, Kanjiža, Ribarska banja.

Ko ima pravo ne besplatno lečenje

Pravo na besplatnu rehabilitaciju u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima tokom ove godine, kako ističu u Fondu PIO, u trajanju od 10 dana, imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije, a čija penzija nije veća od 23.799 dinara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari