U prvoj polovini 2020. deficit budžeta Srbije 304,8 milijardi dinara 1Foto: Stanislav Milojković

U prvoj polovini ove godine deficit budžeta Srbije iznosio je 304,8 milijardi dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Prihodi su ostvareni u iznosu od 579,1 milijardi dinara, a rashodi 883,9 milijardi dinara, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija.

Samo u junu deficit je iznosio 68,3 milijardi dinara.

„U junu su naplaćeni prihodi u iznosu od 123,3 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 103,9 milijardi dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 44,8 milijardi dinara i akciza u iznosu od 31,8 milijardi dinara“, saopštilo je ministarstvo.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 18,3 milijardi dinara, a priliv donacija u junu iznosio je milijardu dinara.

Rashodi su izvršeni u iznosu od 191,6 milijardi dinara.

Rashodi za zaposlene, u junu, su iznosili 25,7 milijardi dinara, a transferi organizacija obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 33,5 milijardi dinara.

„Subvencije su iznosile 44,3 milijarde dinara, a ostali tekući rashodi 32,9 milijarde dinara, s obzirom da je sa ovih rashodnih kategorija isplaćivana pomoć privrednicima i građanima u sklopu seta mera za borbu protiv efekata pandemije korona virusa“, navedeno je u saopštenju.

Preliminarno, na nivou opšte države, u periodu od početka godine do kraja juna, ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 311,5 milijardi dinara i primarni fiskalni deficit u iznosu od 248,3 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari