U Šapcu ušteđena jedna toplana 1Foto: D. E.

Već nekoliko godina Grad Šabac sprovodi termoizolaciju zgrada čime se umnogome štedi energija.

Do sada je termoizolovano pedesetak zgrada sa 1.700 stanova, a uštede energije kreću se od 30 do 40 odsto.

Pored ugradnje stiropora od deset centimetara i PVC stolarije, rade se i nove fasade, koje sem energetske imaju i estetsku funkciju i doprinose lepšem izgledu grada.

Grad je do sada u projekat energetske efikasnosti ovog tipa uložio oko 30 miliona dinara, a stanarima je omogućeno da polovinu troškova plate u 36 rata.

Na ovaj način ušteđena je jedna nova toplana koja bi bila neophodna za grad i nove stanove. Ujedno Šabac je jedini grad iz Srbije koji učestvuje na sesijama tzv. „pametnih gradova“ (city smart), a pored ostalog šabačka delegacija bila je i na Tajvanu. Koliko je ovo značajno usmerenje dovoljno je reći da je Kina za pametne gradove planirala da uloži čak 500 milijardi evra.

Politika elektroenergetske efikasnosti podignuta je na još viši nivo, jer se šabačka „Toplana“ zadužila kod poslovne banke kako bi bilo termoizolovano još oko 50 zgrada.

Ovim sredstvima se znatno pomaže građanima koji će povoljne kredite vraćati u dužem vremenskom periodu, a investicija se, kroz uštede potrošnje energije, otplati za nekoliko godina.

Tako, na primer, ugradnjom termostatskih ventila za stan od 55 kvadrata za grejnu sezonu treba izdvojiti oko 40.000 dinara za grejanje. S druge strane, stanovi koji nemaju termoizolaciju za grejanje troše i više od sto hiljada dinara tokom sezone.

Javno-komunalno preduzeće „Toplana“ ima instalisane kapacitete oko 80 megavata i greje više od šest hiljada stanova, kao i gradske institucije, ukupno oko 700.000 kvadratnih metara.

Redovnim održavanjem i remontima postrojenja postignut je visok stepen efikasnosti tako da su gubici na mreži oko devet odsto, što je u kvalitetnom evropskom proseku.

Za razliku od prethodnog perioda Toplana umesto mazuta prevashodno koristi gas, što doprinosi manjem aerozagađenju. Jedno postrojenje od dva megavata sa mazuta prešlo je na gas, kao i Šabačka bolnica koja koristi toplotnu energiju za zagrevanje 30.000 kvadrata.

Hotel „Sloboda“, sa deset hiljada kvadrata, prešao je sa mazuta na vodenu pumpu, čime štedi i energiju, a znatno smanjuje zagađenje u centru grada.

Pre petnaestak godina urađen je kapitalni projekat gasifikacije grada, položeno je oko 200 kilometara gasne mreže, i najveći broj domaćinstava ima mogućnost priključenja na gas, što jer do sada učinilo iskoristi oko 2.500 domaćinstava.

Da se u Šapcu misli unapred potvrđuje priprema projekta za toplanu na biomasu, mada još nije rešeno tržište ovog energenta.

Činjenica je da „gorivo“ budućnosti značajno smanjuje opasno zagađenje atmosfere, a istovremeno može brojnim poljoprivrednim domaćinstvima omogućiti dodatnu zaradu prodajom ostatka sa njiva koja se sada spaljuju. Što je, ponovo, novi doprinos zaštiti životne sredini, uz smanjenje rizika od požara.

Do sada je, inače, uz pomoć Evropske unije, izgrađeno postrojenje na biomasu koje zagreva Osnovnu školu „Stojan Novaković“, kao i obližnje objekte na Letnjikovcu.

Otvoreno je i sasvim novo poglavlje, a to je korišćenje solarnih panela, a u tome je angažovana specijalizovana francuska agencija.

I javna rasveta štedi

Dobar primer uštede energije i novca je zamena pet hiljada živinih sijalica sa LED rasvetom. Po tom osnovu uštede za gradski budžet iznose nekoliko desetina miliona dinara. Takođe, i noćna rasveta na stadionu FK „Mačva“ je LED, što je redaka primer ne samo u Srbiji, već i svetu. zahvaljujući tom sistemu rasvete, nije potrebno postepeno uključivanje reflektora i poseban transformator nego se sve završava postojećim kapacitetima. Uz znatno manje račune.

Tekst je deo projekta „Energetski efikasniji i ekološki čistiji“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u medijskom prilogu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari