U Srbiji se po dualnom modelu školuje oko 6.100 učenika u 48 gradova i opština 1Foto: pixabay / Alexas_Fotos

U Srbiji se po dualnom modelu, u 48 gradova i opština, školuje oko 6.100 učenika koji će se lakše zaposliti ili započeti sopstveni biznis, rečeno je danas na skupu u Privrednoj komori Srbij (PKS) povodom Nedelje dualnog obrazovanja.

Đaci uz teorijsku nastavu u 72 škole imaju stručnu praksu u oko 880 kompanija za 35 stručnih profila, tako da je dualni model školovanja zastupljen u 10 odsto srednjeg stručnog obrazovanja.

„Dualni model obrazovanja u Srbiji je u primeni od 2013. godine, a razvijen je uz podršku Austrije, Nemačke i Švajcarske“, rekla je rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS Mirjana Kovačević.

Ona je podsetila da je Srbija, kao prva zemlja u regionu, 2017. godine usvojila Zakon o dualnom obrazovanju čija je puna primena počela od septembra 2019. godine.

Od ove školske godine se 2.600 đaka školuje po dualnom modelu, a oko 400 kompanija je primilo učenike prvog razreda da im obezbedi obuku.

Vođa GIZ projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“ Ann-Kethrin Hentschel je podsetila da se pre pet godina uz podršku te nemačke organizacije po dualnom modelu školovalo 120 đaka iz osam škola, a sada se školuje 3.600 đaka iz 63 škole.

Među kompanijama koje su uključene u u dualno obrazovanja su „DM drogerija market“, „Gebruder Weiss“ i „Konelk“ koje su danas u okviru „Karavana dualnog obrazovanja“ posetili predstavnici PKS, GiZ-a i austrijskih i švajcarskih institucija koje daju podržavaju za takav način školovanja u srednjim stručnim školama u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari