U Srbiji se proizvodi nakit svetskog kvaliteta 1

Na Novosadskom sajmu svečano je otvorena 21. međunarodna izložba zlatarstva i časovničarstva “Sjaj“.

Sajam je okupio izlagače iz pet zemalja. Izložbu je otvorila Tijana Stanimirović, direktor niške firme “Famiglia Orafi Stanimirović“, koja je kao verni izlagač, do ove godine, nastupala pod imenom „Zlatarska radnja M&M Stanimirović“.

– Nakit je uvek pratio istorijske tokove i prilagođavao se podneblju i ukusima naroda. Kroz istoriju naroda i nakita shvatili smo da su promene u radu neophodne i da samo vrhunske vrednosti u koje je uložena velika energija, entuzijazam, snaga i ljubav grade tradiciju. Upravo smo zbog toga na izložbi „Sjaj“ jer želimo da pokažemo da je i u Srbiji moguće proizvesti nakit svetskog kvaliteta – kazala je Tijana Stanimirović otvarajući Izložbu. Ona je podsetila da je još u Egiptu zlato korišćeno kao simbol Sunca, prestiža, bogatstva i večnosti i svima preporučila da nose svoje Sunce sa sobom.

Prema rečima Jelene Marinković, izvršnog direktora za integrisane marketing komunikacije Novosadskog sajma, izložba “Sjaj” je potvrdila međunarodni karakter kao mesto strukovnih i poslovnih susreta zlatara i časovničara i što će, kako se očekuje, opravdati reputaciju značajnog poslovnog događaja.

– Raduje nas što među izlagačima iz pet zemalja ima učesnika kojima ćemo prvi put poželeti dobrodošlicu na Izložbu “Sjaj”, a među njima su i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Muzej grada Novog Sada. Svakako želimo da se dobrodošlima osećaju i svi oni koji nam godinama unazad ukazuju poverenje izlažući svoj rad na uvid, kako stručnoj publici, tako i svima koji zlatarstvo i časovničarstvo cene kao umetnost. Dobrodošlicu želimo i svim posetiocima koji će u ova četiri dana uživati u izloženim eksponatima, navela je ona.

U Hali “Master” najviše je učesnika iz Srbije, ali ih ima i iz Makedonije, Turske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Ovu Izložbu obeležavaju novi izlagači, novi eksponati i pet izložbi. Sjajne postavke su realizovali Učenici – zlatari Srbije, Muzej grada Novog Sada, Pokrajinski zavod za zaštiti prirode i novosadsko Društvo ljubitelja minerala, stena i fosila GEO-PAN.

Učenici iz Čačka, Beograda i Novog Sada su izložili zanatske čekiće i konstrukcionu dokumentaciju za čekiće iz 1985. godine, ručno izrađen nakit, radove od drveta i metala.

Muzej je postavio dve mini izložbe – Izložbu starog nakita iz fonda i deo Izložbe „Šta žene žele, kutak za advertajzing“, koja se sastoji od reklamnih oglasa sa kraja 19. veka, a kroz koje su se oglašivači obraćali prvenstveno ženama. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je na “Sjaj” doneo postavku „Kolekcije minerala – riznice lepota i znanja“, dok je GEO-PAN prikazao i mermerni oniks iz Lozovika – sitnu kamenu galanteriju, kvarcne druze iz Trepče.

Novi izlagači dolaze iz Srbije, ali i iz inostranstva. Među novim eksponatima je LED dekorativno osvetljenje za zlatarske radnje, nove kolekcije venčanog prstenja i dijamantskog nakita, uz već uobičajene kolekcije zlatnog i srebrnog nakita, dragog kamenja, satova svetskih brendova, bižuterije, alata i mašine za zlatarstvo i časovničarstvo ambalaža, opremu za čuvanje i izlaganje nakita…

Danas dodela priznanja

Najbolje među izlagačima, stručna komisija Novosadskog sajma, koja tokom Izložbe ocenjuje kvalitet, nagradiće zasluženim priznanjima. Svečano uručenje je danas od 13 časova u Hali „Master”. Generalni sponzor Izložbe “Sjaj” je Generali Osiguranje Srbija. Radno vreme Izložbe do nedelje, 6. novembra je od 10 do 19 časova. Ulaz je besplatan, a posetioci ulaze u Halu “Master” samo iz Aule Novosadskog sajma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari