U Tursku i Grčku bez testa za vakcinisane građane Srbije 1Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Građani Srbije koji su se vakcinisali od danas mogu da putuju u Tursku bez testa i karantina.

Na sastanku ministara spoljnih poslova Srbije i Turske dogovoreno je da srpski i turski državljani između ove dve zemlje mogu da putuju bez PCR testa ili obaveznog odlaska u karantin, ukoliko naravno imaju sertifikat o vakcinaciji izdat od strane nadležnih organa.

Za one koji žele u Tursku, a nisu primili vakcinu, PCR test će i dalje biti obavezan.

Dogovor Srbije i Turske, između ostalog, podrazumeva i da mlađi od 18 godina, koji nisu vakcinisani, mogu da putuju bez testa i karantina u pratnji članova porodice koji imaju sertifikat o vakcinaciji. Srbija i Turska će uzajamno priznavati i sertifikate o imunitetu, koje će izdavati nadležni organi onima koji su preležali COVID-19.

Sličan dogovor Srbija od kraja aprila ima i sa Mađarskom, a u četiri zemlje regiona Albaniju, BiH, Severnu Makedoniju i Crnu Goru već neko vreme može da se ide bez testa i izolacije.

„Dobra je stvar što je postignut dogovor sa Turskom, naročito to što i deca koja putuju sa roditeljima koji su vakcinisani ne moraju da imaju negativan test. To je dobar primer i za ostale države“, kaže za Danas Milan Lainović, potpredsednik YUTA.

On kaže da bi bez ovih uslova za Tursku bili u problemu i agencije i putnici jer je dosta porodica koje sa decom biraju da letuju tamo, tako da će im nova pravila doneti veliko olakšanje.

Lainović napominje da će zbog toga mnoge porodice imati više novca u budžetu, od 350 evra i više, samo zbog toga što neće morati da plaćaju testove.

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis rekao je juče, tokom sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Atini, da će državljani Srbije koji su primili bilo koju vakcinu, moći da uđu u Grčku bez ijedne druge potvrde.

I Bugarska je najavila da će od 15. maja za građane Srbije biti potrebna povtrda o revakcinaciji, od koje je prošlo dve nedelje, a ukoliko toga nema onda negativni ili PCR ili antigenski test.

„Turska je pružila primer, sve ostalo ćemo videti narednih dana, očekujemo i imamo nezvanične potvrde i drugih zemalja da će slične uslove imati i one“, napominje Lainović.

Za to vreme interesovanje kod građana za putovanjima je veliko, ljudi se raspituju kako i gde mogu da iskoriste vaučere za zamensko putovanje, ali planiraju se i nova letovanja.

Milan Lainović, direktor je Belvi travela a kod njih je ovih dana pomama za Egiptom, koji i dalje traži negativan PCR za sve putnike iz Srbije.

„Egipat je ubedljivo najprodavaniji trenutno jer je sada tamo dosta toplo, može da se kupa. Ako je nešto dobro donela korona onda je to što je naterala Egipćane da podignu maksimalno standard usluge, smeštaja, higijene, bezbednosti i stvarno je mnogo bolje nego pre dve godine“, ističe Lainović.

On kaže da su srpski turisti ove godine prezadovoljni Egiptom i napominje da su za poslednjih mesec dana imali sedam ili osam čarter letova i da se niko od putnika nije zarazio koronom. Trenutno za Egipat je potreban negativan PCR test i za roditelje i decu, ali se Lainović nada promeni i na ovoj destinaciji.

„Oni koji nisu vakcinisani moraju da imaju negativan test i roditelji i deca i to je nešto ka čemu čitav svet ide, svi se vakcinišu. Bez vakcine neće moći da se funkcioniše i bez vakcina se neće moći putovati, to je sigurno“, napominje Milan Lainović.

Kao za Egipat, trenutno je i za Kipar i Tunis potreban negativan PCR ne stariji od 72 sata, a u UAE važe različita pravila za različite emirate. Tako je za srpske državljane koji putuju u Abu Dabi neophodan negativan PCR test ne stariji od 72 sata (test se ponavlja 6. dana, a onda i 12.), a za Dubai ne stariji od 48 sati, uz obaveznu samoizolaciju za one koji se odluče da test urade na aerodromu u ovom gradu. Karantin traje dok ne stigne rezultat testa, ukoliko je negativan.

U Sloveniju se za sada može uz obavezni karantin od 10 dana ili posedovanje PCR ili brzog antigenskog testa ne starijeg od 48 sati i urađenog u jednoj od zemalja EU, Velikoj Britaniji ili SAD.

Za ulazak u Hrvatsku, turistima iz naše zemlje treba dokaz da imaju rezervisan smeštaj, ali i jedan od sledećih uslova – PCR test ne stariji od 48 sati, antigenski test koji je na listi odobrenih u EU, potvrda da je u poslednja tri meseca preležana korona ili potvrda o revakcinaciji od koje je prošlo 14 dana. Više o uslovima putovanja u ove, ali i ostale zemlje, može da se nađe na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Potvrda o vakcinaciji stiže na imejl

Od 12. maja svi građani Srbije mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. To je objedinjena potvrda kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv COVID-19 i da li imate rezultate testiranj. Svako ko želi da dobije ovaj sertifikat mora da se registruje na portal eUprava, a nakon prijave i odabira usluge Digitalni zaleni sertifikat prikazuje se opcija Pokreni uslugu. Nakon pokretanja opcije Pokreni uslugu, građani mogu da provere svoje podatke, potvrde imejl adresu i za nekoliko minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na imejl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari