UBS: Banke imaju pravo naplate troškova obrade kredita 1Foto: Apelacioni sud sajt

Presuda Apelacionog suda u Beogradu od 14. decembra, kojom se naplata naknade troškova obrade kredita oglašava ništavom i nalaže tuženoj banci da primljeni iznos na ime ove naknade vrati korisniku kredita, odnosi samo na jedan konkretan slučaj.

Kako je danas saopšteno iz Udruženja banaka Srbije, ne odnosi se na ostale slične slučajeve.

Udruženje banaka tvrdi da banke imaju pravo naplate troškova obrade kredita i da su tu odredbe zakona jasne.

Pozivajući se na Zakona o obligacionim odnosima Udruženje navodi da se u članu u članu 1066, stav 2 propisuje sadržaj ugovora o kreditu i to njegov iznos, uslove davanja, korišćenja i vraćanja kredita.

Očito je, smatra Udruženje banaka da se presudom stvara pravna nesigurnost kod rešavanja ovih slučajeva, negativna klima prema bankama i podstiču nerealna očekivanja.

Sve to bi moglo, kako se ocenjuje, da ima za posledicu značajan negativan uticaj na stanje finansijske stabilnosti, a time i privredni razvoj zemlje ukoliko stav suda prihvati kao obavezujući za sve slučajeve istog tipa, kaže se u saopštenju.

Poseban segment ovog pitanja jeste osporavanje prava bankama da naknadu svojih troškova opredele procentualno od visine odobrenog kredita, navodi Udruženje i poziva se na praksu zemalja regiona i Evrope.

Zakon o obligacionim odnosima prepoznaje uslove odobrenja kredita kao neophodan element sadržine ugovora o kreditu, a naknada ovih troškova, predstavlja jedan od uslova odobrenja kredita, zaključilo je Udruženje banka Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari