Sve je očiglednije da će struja u Srbiji ipak poskupeti, pa ono što najviše zaokuplja javnost u ovom trenutku je kada će ta korekcija i nastupiti. Sasvim je izvesno da do poskupljenja sigurno neće doći 1. aprila kako je to nedavno izjavio ministar finansija Dušan Vujović i kako očekuje MMF, jer je to „tehnički“ neizvodljivo.

Naime, odluku o korekciji cene donosi Agencija za energetiku kao nezavisno regulatorno telo nakon zahteva koji podnosi Elektroprivreda Srbije. U Agenciju još uvek nije stigao zahtev za poskupljenje struje a odluka o korekciji stupa na snagu tek mesec dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku. Do zaključenja ovog izdanja našeg lista u EPS-u nismo dobili odgovor na pitanje da li će i kada to preduzeće zvanično zatražiti poskupljenje električne energije. Iz Ministarstva energetike su pak ranije poručili da korekcije cene neće biti do kraja grejne sezone ( 15. april) što znači da bi najranije struja mogla da poskupi krajem aprila.

Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić kaže za Danas da je cena električne energije u Srbiji ispod realne i da treba da poskupi, ali da sa druge strane Vlada nije pripremila nikakve mere kojima bi zaštitila one koje će poskupljenje najviše pogoditi, najsiromašnije građane.

– Cena struje u Srbiji je veoma niska i Vlada prosto mora da odobri poskupljenje kako bi omogućila normalno funkcionisanje i sprečila propadanje EPS-a. Dakle, sa te tačke gledišta korekcija cene je nužna. Međutim, poskupljenje će predstavljati veliko opterećenje za osiromašene građane koji i inače jedva sastavljaju kraj sa krajem. Posebno će biti pogođeni oni potrošači koji struju koriste za zagrevanje stanova i to čine noću kada je struja najjeftinija. Poskupljenje će znatno uvećati račune koje oni plaćaju. A reč je o ljudima koji se ne greju na struju iz hira i drskosti, već zato što je to jedina opcija koju mogu da plate jer nemaju centralno grejanje a svi drugi načini zagrevanja stanova su za njih daleko skuplji – objašnjava Vuletić.

On dodaje da poskupljenje struje ima smisla samo u slučaju da država zaštiti socijalno ugrožene ali da u Srbiji to nije slučaj.

– Sasvim je logično tražiti od onih koji mogu da plate da redovno izmiruju uvećane račune za električnu energiju. Problem je kad se to traži od nekoga koji jednostavno nema dovoljno novca da to učini. Stoga je država ta koja bi trebalo da pomogne siromašnima da se poskupljenje struje ne odrazi na njihovu egzistenciju. Nažalost, u Srbiji to nije slučaj tako da će najsiromašniji građani najviše ispaštati zbog korekcije cene električne energije – ističe Vujović.

Sa njegovim mišljenjem slaže se i Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, koji takođe kaže da država nije učinila baš ništa da zaštiti najugroženije.

– U uslovima niskih primanja, smanjenih penzija i plata, bez donošenja adekvatnih socijalnih programa povećavati cenu struje u Srbiji jer je tako dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom, nelogično je i štetno. Potpuno je besmisleno da se Vlada ponosi time što je MMF hvali zbog ušteda i poskupljenja nauštrb građana koji jedva preživljavaju. A o tome što je ministar finansija izjavio da je Vlada „štedela“ građane pa nije odmah obelodanjeno da će do poskupljenja struje doći, mogu da kažem samo da je reč o skandaloznoj izjavi, posle koje bi bilo moralno da Vujović podnese ostavku – poručuje Veselinović i dodaje da je poskupljenje struje samo jedan u nizu brojnih poteza kojim Vlada udara na standard građana.

Podsećanja radi, Srbija se potpisivanjem aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom obavezala da od 1. aprila poveća cenu električne energije za 15 odsto uključujući i akcizu koja će biti uvedena. Struja je poslednji put poskupela 1. avgusta 2013. godine, u iznosu od 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 za privredu.

Kako zaštiti najugroženije

– Ovoga puta „deblji kraj“ će izvući samo sirotinja, ljudi koji se greju na struju jer nemaju drugu opciju, i oni koji i inače paze da troše samo kada je najjeftinija tarifa, jer su im primanja suviše. Potpuno je neodgovorno od Vlade da dozvoli poskupljenje struje a da baš ništa nije učinila na zaštiti egzistencije socijalno ugroženih građana. „Sloga“ je predlagala da se najsiromašniji građani oslobode obaveze plaćanja struje ili da plaćaju subvencionisane cene a da bogati koji više troše, više i plaćaju. Međutim, do toga nije došlo – kaže Željko Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari