Udruženi proizvođači mleka: Za uvođenje minimalne otkupne cene 1Foto: Freeimages / Zsuzsa N.K.

Udruženi proizvođači mleka Srbije zatražili su danas sastanak sa premijerkom Anom Brnabić u cilju uvođenja minimalne cene koštanja sirovog mleka.

Zatraženo je od premijerke i da proglasi „vanredno stanje u sektoru mlečnog govedarstva“

U saopštenju, nakon sastanka u Novom Sadu, na zahtev Udruženih proizvođača mleka sa predstavnicima resornog Ministarstva i Privredne komore Srbije zatražen je hitan sastanak s Brnabić.

„Zahtevamo da nas hitno primi na sastanak gde bismo zajedno sa nadležnim Ministarstvom izložili problematiku sa ciljem da se zaštiti domaća proizvodnja i da se uvede minimalna cena koštanja sirovog mleka“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Saveza udruženja odgajivača goveda u Srbiji Sanja Bugarski rekla je nedavno da su proizvođači mleka finansijski propali jer otkupljivači šest godina isplaćuju istu otkupnu cenu mleka.

Ona je za Betu rekla da je prosečna proizvođačka cena litra mleka 56,60 dinara, a da je prosečna otkupna oko 30 dinara.

„Zadužili smo se kreditima u nadi da ćemo postići neki dogovor sa otkupljivačima o povećanju otkupne cene mleka, ali nismo naišli na razumevanje“, rekla je Bugarski.

Dodala je da je dodatni udar na proizvođače mleka poskupljenje žitarica i uljarica od 50 do 80 odsto.

Ona je rekla da proizvođači od države dobijaju premiju od sedam dinara po litru desetak godina i da bi taj novac trebalo da se koristi za obnovu opreme koja se amortizuje.

„Iscrpeli smo sve zalihe da bi spasli proizvodnju i sada ostaje kao jedina mogućnost da država propiše minimalnu cenu za otkupljivače ili da sačekamo sudske izvršitelje“, rekla je Bugarski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari