Udruženje banaka Srbije: Konverzija kredita u švajcarcima odvija se u skladu sa zakonom 1Foto: FreeImages/ Michael Feas

Banke u Srbiji rešavaju pitanja stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima u potpunosti u skladu sa Zakonom o konverziji, saopštilo je danas Udruženje banaka Srbije.

„U ovom trenutku banke sprovode složen postupak kalkulacije novih kreditnih uslova, u skladu sa zakonom, a taj proces, u zavisnosti od broja klijenata, traje različito u pojedinim bankama. Zbog toga su neke banke još prošle nedelje poslale ponude o konverziji, dok će druge to učiniti u narednim danima, a svakako u propisanom roku od 30 dana“, navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, u ponudi za konverziju kredita indeksiranih u švajcarskim francima, svaka banka će ponuditi kamatu koju bi klijent dobio u toj banci na dan 31. marta ove godine. U slučaju da je na taj dan banka u ponudi imala kredite u evrima sa višom kamatnom stopom, primeniće stopu koju je predvideo Zakon o konverziji, a ona iznosi 3,4 odsto.

Da bi se konverzija sprovela sa što manje gužvi banke zakazuju termine i predlažu poslovne jedinice u koje klijent može da se javi.

„Ovi termini imaju isključivu namenu da se konverzija obavi efikasno i na način najbolji za klijenta, a nikako se ne mogu tumačiti kao obaveza klijenta da se o ponudi izjasni pre zakonom predviđenog roka“, istaklo je Udruženje banaka.

Zakonom o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, usvojenim krajem aprila ove ove godine, preostali dug korisicima tih kredita posle obračuna u evrima umanjuje se za 38 odsto. Tim leks specijalisom se rešava problem 15.785 građana Srbije koji imaju kredite u švajcarskoj valuti.

Za primenu tog zakona će iz republičkog budžeta biti izdvojeno približno 100 milione evra, a banke će za podršku građanima zaduženim u švajcarskim francima izdvojiti oko 130 miliona evra.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Udruženje banaka Srbije: Konverzija kredita u švajcarcima odvija se u skladu sa zakonom”

  1. Ne odvija se u skladu sa zakonom, u delu gde banka traži da potpišemo da nemamo međusobnih potraživanja osim onog vezanog za valutnu klauzulu. Ja imam, po 4 druga osnova, potraživanja od najmanje 2 mil dinara. Šta sad?

  2. Jos jedna manipulacija i laz. Ne salju nikakve preporucene posiljke korisnicima kredita vec cekaju da se ovi jave, pa onda zakazuju sastanke u nekoj od poslovnica u Beogradu, N. Sadu, Kragujevcu, Nisu i Vranju. Znaci cekali su sve ovo vreme da prodje rok od 30 dana pa ako se ne javi korisnik onda ispada da je nezainteresovan pa se konverzija vrsi o njegovom trosku a obaska sto onima koji su se javili nude odmah izjasnjavanje o konverziji, znaci ne daju im zakonski rok od 30 dana, plus kamatu su promenili pa nije vise 3,4% vec 4,08%…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.