Udruženje radnika na internetu: Nismo dobili poziv za razgovor od premijerke Brnabić 1Foto: Beta/Luka Filipović

Predsednik Udruženja radnika na internetu (frilenseri) Miran Pogačar rekao je danas da nije dobio poziv od premijerke Ane Brnabić za nastavak razgovora oko načina oporezivanja njihovih prihoda iako je juče najavila takvu mogućnost.

On je za Betu rekao da Udruženje neće odustati od protesta koji je započeo juče pred zgradom Skupštine Srbije gde su se frilenseri smestili u šatore, a trajaće do sutra kada će se pridružiti protestu udruženja za zaštitu prirode.

„Premijerka Ana Brnabić je naš principijelni stav da se i protestom borimo za egzistenciju protumačila kao ultimatum„, rekao je Pogačar.

Brnabić je juče okupljenim frilenserima ispred Skupštine rekla da je spremna na razgovor ali ne pod ultimatumom.

Vlada Srbije predloženim izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak gradjana predvidja da frilenseri plate dug za porez na dohodak od 1. januara 2015. godine do 30. septembra ove godine tako što bi se oporezovao prihod kada se odbije neoporezivia osnovica od 32.000 dinara i priznaju normirani troškovi od 43 odsto. Dug bi se otplaćivao deset godina u mesečnim ratama.

Udruženje radnika na internetu ne prihvata predloženo rešenje sa obrazloženjem da je to retroaktivno primena zakona i da bi ih zbog grešaka države pokušaj naplate tog duga odveo u dužničko ropstvo. Oni traže da se taj dug otpiše i dogovorom napravi novi predlog načina oporezivanja njihovih prihoda od dana stupanja zakona na snagu.

Poreski savetnik Aleksandar Vasić rekao je za Betu da ukoliko se usvoji Predlog izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak gradjana da to neće biti retroaktivno primena zakona, ali da jeste pravni presedan.

„Država i Poreska uprava jesu krive što nisu radile svoj posao, ne verujem da nisu znale za posao frilensera kojih je u Srbiji oko 100.000 i nisu ranije regulisali njihov rad na daljinu“, rekao je Vasić.

Dodao je da „država Srbija, na žalost nema obavezu da obaveštava Poreske obveznike o njihovim obavezama, ali prema važećim propisima ima pravo da sprovede poresku kontrolu za period od pet godina unazad i zato je obuhvatila period od 2015. godine jer su starije obaveze zastarele“.

Vasić je rekao da nije dobro da Poreska uprava nema dovoljno dobru komunikaciju sa poreskim obveznicima, ali i da su poreski obveznici bili dužni da plate porez prema postojećem Zakonu o porezu na dohodak gradjana.

„Zakon o porezu na dohodak gradjana predvidja da se oporezuju svi prihodi, to znači zarade, autorska prava i svi drugi prihodi, a u sve druge prihode spadaju i prihodi frilensera“, rekao je Vasić.

Dodao je da je prema tom Zakonu stopa poreza na te „druge prihode“ 20 odsto, stopa doprinosa za penzijsko osiguranje je 25,5 odsto, a stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje je 10,3 odsto.

To je, kako je rekao, nerealno visoka ukupna stopa poreza i doprinosa, a neoporezivi iznos posle 30. septembra neće biti 32.000 dinara već 18.300 pa će se ta ukupna stopa poreza i doprinosa od skoro 56 odsto obračunavati na ostatak prihoda.

Istakao je da bi država zbog toga trebalo da razmišlja o zakonu koji bi regulisao fleksibilne oblike rada u koje spada i posao frilensera, a koji su „nešto izmedju radnog odnosa i slobodne profesije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari