Udruženje Srbijatransport: Državna pomoć značajna za opstanak firmi za prevoz putnika 1Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS

Državna pomoć u 2021. godini privatnim firmama za prevoz putnika u drumskom saobraćaju od po 600 evra mesečno po autobusu je veoma značajna finansijska podrška koja će omogućiti opstanak na tržištu, rekao je danas direktor poslovnog udruženja „Srbijatransport“ Goran Aleksić.

On je za Betu rekao da je dobro što je država prepoznala taj sektor kao najugroženiji zbog posledica pandemije i ograničenog kretanja.

„Troškovi rada i gubici zbog smanjenih mogućnosti rada i smanjenog broja putnika su visoki, a pomoć će omogućiti da se prevaziđu elementarni problemi“, rekao je Aleksić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će privatne firme koje se bave javnim prevozom putnika dobiti 600 evra po autobusu iz državne kase što bi ukupno trebalo da iznosi oko 25 miliona evra.

Aleksić je rekao da je ta pomoć u prošloj godini bila značajna i obuhvatila minimalne plate za pet meseci od ukupno oko 130.000 dinara po radniku i da su odloženi porezi i doprinosi kao i lizing i kreditne obaveze.

Dodao je da su troškovi prevoza veliki jer jedan autobus košta oko 200.000 evra, registracija 1.000 evra, plus tekući izdaci za rad.

On je rekao da, prema grubim procenama, gubitak prevoznika u prošloj godini zbog pandemije iznosi 90 miliona evra, jer su prihodi manji za oko 200 miliona evra.

U Srbiji je, kako je rekao, registrovano 800 privatnih firmi sa 6.400 autobusa koje će dobiti državnu pomoć iz prvog paketa u ovoj godini, a neće je dobiti one firme koje već koriste državne subvencije.

Direktor „Niš ekspresa“ Aca Ivanović rekao je da je ta firma u vreme tri najveća talasa pandemije radila sa 30 odsto kapaciteta, a ima 1.200 yaposlenih i 320 autobusa.

„Poslednji talas korone najviše nas je pogodio jer su deca i zaposleni prešli na rad od kuće. Državna pomoć će nam omogućiti da održimo likvidnost“, rekao je Ivanović.

Vlasnik firmi „Bečej prevoz“ iz Bečeja i „Jugoprevoz“ iz Velike Plane Duško Đurović rekao je da će državna pomoć omogućiti da se održi delatnost i broj zaposlenih radnika.

Te dve firme sa 290 zaposlenih posluju u Bečeju, Novom Bečeju, Bačkoj Topoli, Srbobranu, Užicu i Velikoj Plani.

„Finansijska pomoć će biti istovremeno i psihološka i vetar u leđa da izdržimo krizu“, rekao je Đurović.

Istakao je da su prevoznici već uložili maksimalan napor da održe firme i potrošili sve rezerve.

On je rekao da su prihodi tokom pandemije znatno manji jer je opao broj putnika i polazaka, a osim izdataka za gorivo, ostao skoro isti veliki broj obaveza i rashoda: porezi, plate, registracija vozila, obaveze prema lokalnoj samoupravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari