Udruženje Žita Srbije: Setva kukuruza, soje i suncokreta čeka bolje vremenske uslove 1Foto: Pixabay/Sspiehs3

Setva ratarskih kultura, kukuruza, suncokreta i soje još nije počela zbog hladnog i kišnog vremena, ali optimalan rok traje od 1. aprila do kraja meseca, rekla je danas direktorka Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica „Žita Srbije“ Sunčica Savović.

Ona je za agenciju Beta rekla da je zemljište pripremljeno i da će setva biti brzo obavljena kada otopli i zagreje se zemljište iznad osam stepeni Celzijusovih, a da je setva šećerne repe završena u martu.

„Očekuje se da kukuruzom bude zasejano oko milion hektara kao u prethodne tri godine kada su površine pod ovom kulturom povećane za oko 100.000 hektara, ali se više ne mogu povećavati jer nema rezervnog zemljišta“, rekla je Savović.

Dodala je da ove godine nije bilo semenskog kukuruza svih hibrida, ali da su se domaće sorte pokazale otpornijim kada su nepovoljni vremenski uslovi.

Savović je rekla da će setva kukuruza ove godine biti skuplja za dvadesetak odsto jer su poskupeli mineralno đubrivo i seme, ali i da je merkantilni (za trgovinu) kukuruz bio skuplji za oko 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ona je rekla da je planirano da se sojom zaseje od 240.000 do 250.000 hektara, a suncokretom od 200.000 do 220.000 hektara.

Soja je, prema njenim rečima, poslednjih godina sve popularnija ratarska kultura, pa je Srbija od uvoznika postala izvoznik tog poljoprivrednog proizvoda i prošle godine ostvarila rekordan izvoz od 250.000 tona.

Stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran rekao je da je krajem osamdesetih godina rok za početak setve kukuruza bio 15. april, a setva se završavala 15. maja, ali je na savet stručnjaka, pomeren zbog klimatskih promena.

„Kada vremenski uslovi dozvole, a to je prema najavama meteorologa od 15. aprila, setva će se, primenom mehanizacije, brzo završiti u optimalnom roku“, rekao je Prostran.

Ove godine je, kako je rekao, problem što u ponudi nije bilo dovoljno semena kukuruza koji imaju kraći period vegetacije i stižu za berbu pre hladnih jesenskih dana.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da je setva kukuruza obavljena samo na manjim parcelama jer visoka vlaga ne dozvoljava ulazak mehanizaciju u njive.

„Vreme nam ne ide na ruku, ali optimalan rok za kukuruz, soju i suncokret još traje“, rekao je Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari