Grejna sezona u Srbiji zvanično je startovala juče, ali pošto se temperatura spustila ispod 12 stepena Celzijusa radijatori su, u nekim gradovima, bili topli dan pre zvaničnog početka grejne sezone. Prema rečima Milovana Lečića, direktora Udruženja toplana Srbije, ugovoren je uvoz 123.

Grejna sezona u Srbiji zvanično je startovala juče, ali pošto se temperatura spustila ispod 12 stepena Celzijusa radijatori su, u nekim gradovima, bili topli dan pre zvaničnog početka grejne sezone. Prema rečima Milovana Lečića, direktora Udruženja toplana Srbije, ugovoren je uvoz 123.0000 tona mazuta jer je procenjeno da bi ta količina trebalo da zadovolji potrebe 54 toplane u Srbiji tokom čitave zimske sezone. Komentarišući najavljeno poskupljenje od 7,5 odsto naš sagovornik podseća da u polovini gradova u Srbiji u kojima postoji daljinsko grejanje lokalna samouprava još nije odobrila korekciju cena. „Trenutno najjeftinije daljinsko grejanje imaju Požarevljani koji plaćaju 23 dinara po kvadratnom metru, dok je najviša cena u Pećincima – 54,5 dinara po kvadratu. Stanovnike Beograda će, u slučaju da izostane poskupljenje, daljinsko grejanje koštati 43,8 dinara po kvadratnom metru“, kaže za Danas Lečić.

Dugovi „zamrzli“ toplanu u Jagodini

Zbog duga prema Srbijagasu, koji premašuje 160 miliona dinara, grejna sezona u Jagodini i ove godine će početi sa zakašnjenjem. Prema rečima Tomislava Drobnjaka, direktora Toplane, u Jagodini, u narednih nekoliko dana kotlarnice bi mogle da počnu sa radom ukoliko Srbijagas prihvati da se dug iz prethodnih godina izmiri u ratama. Ali, čak i da isporuka gasa bude uspostavljena, svi Jagodinci ne mogu računati na tople radijatore. „Problema ima u naselju Strelište, gde će tek danas biti uplaćen novac izvođaču radova koji treba da izvrši sanaciju podstanica u tom delu grada, a radovi će trajati oko dve nedelje. Takođe, mogu se javiti problemi i u naselju Sarina međa, gde su hladne probe pokazale da postoji ozbiljan nedostatak vode u cevima, kao i na poslednjim spratovima pojedinih zgrada u drugim delovima grada, jer su letos, tokom renoviranja svojih stanova, mnogi stanari ispuštali vodu iz radijatora, tako da je sada potrebno da se pod pritiskom te količine popune“, izjavio je za Danas Drobnjak i dodao da grejanje košta 42 dinara po kvadratu stambene površine, a plaća se tokom čitave godine.

Iako je iz novosadske Toplane najavljeno da će grejna sezona startovati 14. oktobara, u nekim delovima grada, pre svega na Limanima 3 i 4, Grbavici, Bulevaru oslobođenja i delu oko Železničke stanice ni juče nije bilo grejanja , pa su učestale žalbe građana. „Problematičan deo grada bili su samo Limani 3 i 4, gde je došlo do havarije koja je već sanirana. To je, inače, redovna pojava na početku svake grejne sezone, a problemi koji su ove godine manji nego prethodne uklanjaju se u hodu“, tvrdi Petar Bogunović, rukovodilac Centra za odnose s javnošću Novosadske toplane i dodaje da grejanje nemaju ni građani koji stanuju u zgradama koje su na režimu privremene isporuke toplotne energije, jer investitori nisu izmirili obaveze plaćanja.
Cena grejanja od 45,45 dinara po metru kvadratnom ostaće verovatno do Nove godine nepromenjena, iako su iz Srbijagasa najavili poskupljenje gasa za oko 10 odsto.
– Gradska toplana spremna dočekuje predstojeću grejnu sezonu, koja je u Nišu počela 14. oktobra. Predviđeni remont i servisiranje postrojenja završen je na vreme, izmirene su sve obaveze prema dobavljačima energenata i sa njima sklopljeni veoma povoljni ugovori – kaže Dušan Todorović, portparol Gradske toplane. Cena daljinskog grejanja u Nišu iznosi 38,9 dinara po metru kvadratnom grejne površine i to je jedna od najnižih cena grejanja u Srbiji. Od 54 grada u kojima funkcioniše ovakav sistem zagrevanja stambenog prostora Niš se nalazi na 49 mestu. Kada je reč o naplati naš sagovornik kaže da Nišlije Gradskoj Toplani duguju više od 250 miliona dinara – 190 miliona za grejanje stambenog i oko 60 miliona dinara za grejanje poslovnog prostora. Odlučili smo da sankcionišemo neredovne platiše i Opštinskom sudu u Nišu podneli smo oko 700 tužbi koje su upućene na adrese onih koji imaju više od tri neplaćena mesečna računa za grejanje, ali i onih koji imaju i po samo jedan zaostali račun, a čija bi naplata uskoro mogla da zastari“, ističe Todorović i podseća da je na daljinsko grejanje priključeno 23.500 stambenih jedinica i oko 2.500 poslovnih objekata.
Radijatori u kragujevačkim stanovima bili su topli već u subotu 13. oktobra. „Zastava Energetika je grejnu sezonu mogla da „otvori“ pre roka, zahvaljujući tome što smo se blagovremeno pripremili za njen početak. Remont kotlova završen još početkom jeseni, u skladištima Energetike pravovremeno lagerovano oko 45.000 tona uglja. Obezbeđene su i dovoljne količine mazuta. Jedini problem predstavlja snabdevanje gasom, zbog duga od 157 miliona dinara Zastavinih fabrika Srbijagasu ali će i to uskoro biti rešeno“, kažu i Energetici. Cena centralnog grejanja u Kragujevcu iznosi oko 39 dinara po kvadratnom metru, pa vlasnike stanova od 50 „kvadrata“, na primer, grejanje košta manje od 2.000 dinara mesečno. Zastava wnergetika nedavno je od gradske uprave zatražila poskupljenje za 15.9 odsto, obrazlažući taj zahtev rastom troškova poslovanja. U gradskoj upravi kažu da je cena grejanja u Kragujevcu početkom godine već povećana za 7,5 odsto, te da još nije izvesno da li će do kraja 2007. biti novog poskupljenja.
Pokretanjem svih četrnaest kotlarnica i u Užicu je juče počela grejna sezona. Prethodna dva dana ekipe opštinskog Javnog preduzeća Toplota obavile su toplotne probe i otklanjale kvarove, a prema rečima direktora Milivoja Milovanovića, obezbeđene su dovoljne količine energenata. Za predstojeću grejnu sezonu potrebno je oko 6.500 tona mazuta i 500 do 600 tona uglja a u skladište užičke Toplote već je smeštena trećina neophodnih energenata.. Ovo preduzeće obezbeđuje centralno grejanje za oko 5.000 stanova i poslovnih prostorija, odnosno 320.000 kvadratnih metara u gradu. Cena usluge grejanja, koju Užičani plaćaju za domaćinstva iznosi 44 dinara a za vlasnike poslovnog prostora 132 dinara po kvadratnom metru. Užička Toplota najavila je poskupljenje grejanja.
– Pre dva meseca opštini smo uputili zahtev za povećanje cene za 7,5 odsto i nadamo se da će Opštinsko veće o tome odlučiti do decembra, izjavio je Danas Milivoje Milovanović i dodao da su Užičani redovne platiše i da se naplativost kreće oko 85 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari