Ukida se pravo na refundaciju PDV za bebi hranu i opremu 1Foto: N1

U cilju usklađivanja mera socijalne i poreske politike predlaže se ukidanje prava na refundaciju PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe.

Osnovni cilj je ravnopravan i pravičan tretman svih roditelja koji će na ovaj način ostvariti nadoknadu. Zahvaljujući ovim izmenama više roditelja će ostvariti pravo na ovu nadoknadu, jer će svi roditelji koji imaju pravo na roditeljski dodatak dobiti uvećanje, izjavila je juče ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić u Skupštini Srbije.

Kako je istakla, prednost ovakvog socijalnog pristupa biće i činjenica da od sada roditelji neće morati da prolaze kroz dugotrajnu proceduru prikupljanja fiskalnih računa, njihovu verifikaciju i odobrenja Poreske uprave, već će im novac jednokratno biti uplaćen na račun.

„Osim toga, novac neće čekati već će ga dobiti kroz roditeljski dodatak“, navela je Brnabićeva.

Jedan od zakona koji se donosi zbog izvršenja obaveza prema sudu u Strazburu je regulisanje javnog duga SR Jugoslavije po osnovu stare devizne štednje građana. Nakon presude u Strazburu Srbiji je naloženo da isplati deviznu štednju državljanima bivših republika SFRJ. Po osnovu ovog zakona, ukupna obaveza Srbije iznosi do 310 miliona evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari