Ukidanje rominga između EU i Zapadnog Balkana 1Foto: EK

Evropska komesarka zadužena za digitalnu politiku Marija Gabrijel objaviće na samitu u Bugarskoj u maju 2018. plan za ukidanje rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana. Komesarka je istakla da ne može da kaže kada će roming biti ukinut podsećajući da se na nivou EU o tome pregovaralo deset godina.

Komesarka je istakla da ne može da kaže kada će roming biti ukinut podsećajući da se na nivou EU o tome pregovaralo deset godina. Gabrijel je za portal EURACTIV.com rekla da će predstaviti detaljan set mera na sastanku o proširenju zabrane naplate rominga u EU na Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Na tome trenutno rade pravni savetnici Evropske komisije, objavio je 6. decembra briselski portal.

Bugarska, koja 1. januara preuzima šestomesečno rotirajuće predsedavanje EU, 17. maja 2018. biće domaćin samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji.

U EU se od 15. juna ne naplaćuje roming i građani Unije mogu širom bloka da zovu, šalju poruke i pretražuju internet na svojim mobilnim uređajima po istoj ceni kao da su kod kuće.

IPak, komesarka je istakla da ne može da kaže koliko bi vremena moglo da prođe pre nego što sporazum o ukidanju rominga između EU i zapadnobalkanskih zemalja stupi na snagu. „Zaista mi je važno da ne rasplamsavam očekivanja koja nisu izvodljiva i realna. EU je za to trebalo deset godina … Treba da ostanemo mirni i uradimo to veoma ozbiljno jer su očekivanja u regionu ogromna“, kazala je Marija Gabrijel.

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo je za EURACTIV rekla i da će „veoma brzo“ objaviti „još najmanje dva veoma konkretna pilot projekta“ u oblasti digitalne politike na Zapadnom Balkanu ali nije precizirala o kojim je projektima ili kojoj zemlji reč.

Pregovori o ukidanju rominga u EU potrajali su celu deceniju zbog neslaganja između telekomunikacionih kompanija, koje su strahovale za svoj biznis, članica EU i evroposlanika.

Očekuje se da telekominikacione kompanije, koje su se protivile i ukidanju rominga u EU, dodatno uznemire planovi za proširenje zabrane naplate rominga na zemlje van EU.

Marija Gabrijel, bivša evroposlanica koja je postala komesarka za digitalnu politiku u julu, rekla je da je prvi put u julu predložila proširenje zabrane rominga na Zapadni Balkan.

Bugarska je „promovisanje digitalne politike EU na Zapadnom Balkanu kroz postepeno smanjenje naknada za roming i povećanje mogućnosti za širokopojasni internet“ postavila među prioritete budućeg predsedavanja EU.

Među prioritetima predsedavanja u oblasti digitalne politike biće i obrazovanje mladih i da obezbedi da članice odlučuju o nacrtima zakona EU o telekomunikacijama, sajber bezbednosti, autorskim pravima.

Portparol bugarskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da će plan da se ukine roming između EU i Zapadnog Balkana „poboljšati povezanost na Balkanu, što će region učiniti stabilnijim i konkurentnijim“.

Slični sporazumi u regionu „prvi su korak“ ka proširenju sporazuma sa EU, dodao je portparol.

Bugarska i Makedonija u novembru su odlučile da smanje cene rominga potrošačima koji putuju između dve zemlje.

Prema bugarskom ministarstvu spoljnih poslova, to smanjenje cena stupiće na snagu u martu.

Bugarska će i sa Srbijom potpisati sporazum o smanjenju naknada za roming a o sličnim aranžmanima pregovara i sa Crnom Gorom i Albanijom, rekao je portparol bugarskog ministarstva.

Srbija, Crna Gora, BiH i Makedonija su se 2016. složile da od telekom kompanija traže da smanje cene rominga za klijente koji putuju između te četiri zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari