U Kosovskoj Mitrovici će naredne nedelje početi da radi kancelarija Agencije za privredne registre, što će žiteljima južne srpske pokrajine olakšati procedura registrovanja firmi i korišćenje jedinstvene baze podataka o privrednim društvima, finansijskom lizingu i založnim pravima.

U Kosovskoj Mitrovici će naredne nedelje početi da radi kancelarija Agencije za privredne registre, što će žiteljima južne srpske pokrajine olakšati procedura registrovanja firmi i korišćenje jedinstvene baze podataka o privrednim društvima, finansijskom lizingu i založnim pravima. – Uvođenjem privrednih subjekata Kosova i Metohije u jedinstvenu elektronsku bazu podataka, biće jasnije koliko preduzeća i preduzetnika posluje na tom području, a osim što se uklanjaju administrativne prepreke za otvaranje preduzeća i njihovo poslovanje, pravna sigurnost firmi sa Kosmeta podiže se na viši nivo. U ovom trenutku raspolažemo samo okvirnim podacima prema kojima, recimo, u Leposaviću radi oko 500 preduzetnika, dok na Kosovu i Metohiji posluje oko 500 preduzeća. Prema našim saznanjima na tom području posluje još oko 250 mikrofirmi a samo 350 preduzeća redovno Narodnoj banci Srbije dostavlja podatke o poslovanju. Otvaranje kancelarije Agencije za privredne registre, prvi je u nizu koraka na stvaranju državne infrastrukture na tom području, što je osnova strategije dugoročnog razvoja srpske zajednice na Kosmetu – izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Nenad Popović, član Ekonomskog tima Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

OKOLIŠANOV: U Srbiji aktivno 88.500 preduzeća

– U Srbiji je prošle godine registrovano 11. 265 novih preduzeća, što je za oko 650 firmi više nego 2005. godine, kada je osnovano 10.600 preduzeća. U 2006. godini registrovano je i 45.300 novih radnji, a kada se odbije broj onih koji su prestali s radom i brisani su iz registra, privredni ambijent Srbije bogatiji je za više od 20 hiljada novih preduzetnika – rekao je Dragiša Okolišanov, direktor Agencije za privredne registre i dodao da je broj novoosnovanih privrednih društava uvećan za 60 odsto, tako da u ovom trenutku aktivno posluje 88.500 preduzeća i 143 hiljade preduzetnika.

Direktor Agencije za privredne registre, Dragiša Okolišanov, naglasio je da će kancelarija svečano biti otvorena u subotu, 13. januara, kao 13. organizaciona jedinica Agencije. On je podsetio da žitelji Kosmeta više neće morati da putuju u Kraljevo gde je izmešten Trgovinski sud iz Prištine, kako bi registrovali firmu ili preduzetničku delatnost, a biće im dostupni i ažurni podaci Agencije. Okolišanov kaže da poslednji podaci sa područja Kosmeta potiču iz 1999. godine kada se na tom prostoru vodilo oko 1.300 privrednih subjekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari