U Srbiji je do sada evidentirano oko 83 odsto nepokretnosti u katastarskim opštinama, ali brzina ustrojavanja katastra nije zadovoljavajuća tako da je Republički geodetski zavod odlučio da pokrene kampanju podizanja svesti javnosti o potrebi završetka tog posla, pod sloganom „Uknjiženo vredi više“.

U Srbiji je do sada evidentirano oko 83 odsto nepokretnosti u katastarskim opštinama, ali brzina ustrojavanja katastra nije zadovoljavajuća tako da je Republički geodetski zavod odlučio da pokrene kampanju podizanja svesti javnosti o potrebi završetka tog posla, pod sloganom „Uknjiženo vredi više“.
Predsednik Komisije za koordinaciju kampanje Zoran Krejović izjavio je na konferenciji za novinare da je RGZ dobio zadatak da ustroji jedinstveni katastar nepokretnosti odnosno da spoji katastar zemljišta i zemljišnu knjigu. Taj projekat, vredan skoro 40 miliona dolara, pomogla je Svetska banka sa 30 miliona dolara, a iz budžeta Srbije izdvojeno je nešto više od 9,5 miliona evra.

„Ilegalci“ prvo moraju u opštinu

Odgovarajući na pitanja u vezi s uknjižavanjem stanova u novim zgradama koje nisu uknjižene, Krejović je objasnio da posao evidentiranja zgrade mora biti najpre završen u opštini, a potom stanari mogu doći u RGZ s ugovorima o otkupu da bi uknjižili stanove. Kada je reč o stanovima u neuknjiženim zgradama izgrađenim pre tridesetak godina, čije investitore nije lako pronaći, njihovi vlasnici moraće sami da snose troškove uknjižavanja, a potom da potražuju ta sredstva od investitora, ukoliko ga pronađu.

– Formiranjem jedinstvenog katastra prekidamo sa praksom dvostruke evidencije. Osnovni cilj projekta je podrška razvoju tržišta nepokretnosti, efikasna evidencija, bolji rad državne uprave, snižavanje troškova transakcija nepokretnostima i lakše dobijanje hipotekarnih kredita – rekao je Krejović.
Krejović je kazao da je završetak projekta planiran za 2010.
– U odnosu na broj katastarskih opština, kojih ima oko 5.000, do sada smo evidentirali oko 83 odsto nepokretnosti. Naš finalni proizvod biće listovi nepokretnosti i u procenama smo došli do zaključka da smo do sada uknjižili 60 odsto ukupnog broja budućih listova nepokretnosti. Ove godine smo krenuli s evidencijom gradova, koji imaju puno nepokretnosti na malim površinama i očekuje nas najteži deo posla – rekao je Krejović
On je podsetio da je misija Svetske banke ocenila da se realizacija projekta odvija prema očekivanjima i da će Srbija, za razliku od pojedinih zemalja u regionu, lakše doći do jedinstvene evidencije i sistema upisa nepokretnosti.
– Bitno je da se građanima stavi do znanja da je procedura uknjiženja jednostavna i da sve mogu da obave u Geodetskom zavodu. Uknjiženjem nekretnina postaje vrednija na tržištu. Sve imovinske transakcije su olakšane, a uknjiženje je najpouzdaniji dokaz vlasništva – ocenio je Krejović.
Međunarodni katastarski ekspert Gerhard Mugenhuber istakao je da je Srbija vodeća zemlja u regionu u implementaciji reforme evidencije nepokretnosti. On je kazao da stvaranje jedinstvene baze podataka stvara uslove za privlačenje investicija posebno ukazujući na pozitivna iskustva baltičkih zemalja. Mugenhuber smatra da bi stvaranje jedinstvenog katastra pomoglo Srbiji da dostigne isti nivo ekonomskog razvoja i da reši pitanje ilegalne gradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari