Ujedno Evropska unija je najveći investitor u Šapcu u oblasti ekologije, gde je uloženo više od 20 miliona evra.

– Evropska unija finansira brojne projekte u Šapcu. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda prvo je potpuno funkcionalno postrojenje u Srbiji. Ovo je veoma kompleksan projekat koji je zahtevao da veliki broj ljudi i institucija bude uključen u njega. Naš cilj jeste da vlasti na različitim nivoima zajednički sarađuju, sve sa istim ciljem, a to je bolja budućnost Srbije, rekao je Sem Fabricio. On je napomenuo značaj ekoloških standarda u Evropskoj uniji i da se to čini za spas planete u vremenu koje dolazi i koje nosi brojne nedoumice.

Voda je jedan od osnovnih prirodnih resursa, veoma bitna za čovečanstvo i o njoj se mora voditi računa sve više, od država do pojedinaca svi moraju da učestvuju u tome. Na putu u Evropsku uniju Srbija ima značajan zadatak da se u oblasti ekologije pridržava svih normi. Prema grubim procenama, za to je potrebno oko 15 milijardi evra, što je ogromna suma, budući da je bruto državni proizvod oko 35 milijardi evra. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović podsetio je da Grad mnogo ulaže u zaštitu životne sredine.

– Postrojenje za prečišćavanje otpadnih ima veliki značaj i za privredu jer smanjuje izdvajanje sredstava za ekologiju. Takođe želim da naglasim da je JKP „Vodovod“ uradilo odličan posao i u predviđenim rokovima završilo ovo postrojenje, koje je operativno već godinu i po dana, sa odličnim rezultatima i svim parametrima koje predviđa projekat. Time su ispunjeni svi standardi koji važe u Evropskoj uniji, rekao je Zelenović.

Postrojenje je projektovano za grad od 85.000 stanovnika, i prikuplja svu otpadnu vodu iz celog grada i prigradskih naselja. Godišnje se prečisti šest miliona kubnih metara otpadnih voda, a posle tretmana u reku se uliva voda koja je 40 odsto čistija od rečne. Direktorka JKP „Vodovod“ Danijela Lovrin Gavrilović ističe:

– Mi na ovaj način čuvamo reku, čuvamo zemlju, čuvamo prirodu i obezbeđujemo zdrav život za buduće generacije.

Prilikom posete Šapcu Sem Fabricio uručio je deo opreme u okviru JENTER projekta za vanredne situacije. Za Zavod za javno zdravlje i Dom zdravlja „Draga LJočić“ uručen je deo laboratorijske opreme i jedno vozilo „škoda kodiak“ vredna 97.000 evra, a za Štab za vanredne situacije još jedno ovakvo vozilo.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović podsetio je da je posle velikih poplava grad mnogo uložio da više nikad ne budu ugroženi građani i naselja. Prokopano je više od stotinu kilometara kanala i vodotokova drugog reda. Ukupna vrednost projekta je 850.000 evra, od čega je Šapcu pripalo 444.452 evra. Na kraju posete Sem Fabricio obišao je i most na reci Dumači, kod Varne, koga je takođe finansirala Evropska unija.

Od EU 170 miliona evra posle poplava

– Evropska unija uložila je 170 miliona evra kao pomoć Srbiji posle velikih poplava 2014. godine. Pokazalo se da u velikim prirodnim katastrofama nema granica i ovo je dobar primer saradnje Brodsko-slavonske županije i Šapca. Pored opreme veoma važan je i trening specijalizovanih ekipa, pa će se aprilu naredne godine održati vežba za vanredne situacije. Uskoro će Šapcu biti uručeni i čamci za spasavanje, oprema za ronjenje, pumpe za vodu, što će doprineti da se spremno dočekaju, ako ih bude, poplave, istakao je Fabricio.