Umesto države, pomoć radnici Jure nude građani 1Foto: N1

Republički poslanik Dušan Milisavljević u toku ove sedmice zvanično će predložiti izmenu Zakona o radu koja bi trebalo da obezbedi da radnici koji su zaposleni na određeno i na neodređeno vreme, a oboleli od malignih bolesti, ne smeju dobiti otkaz dok traje njihovo lečenje i rehabilitacija.

Izmena zakona predviđa i da radnici dok su na bolovanju imaju pravo na naknadu zarade koja je u visini plate koju primaju. Povod za ovakvu inicijativu je slučaj samohrane majke Violete Petrović (42) iz Niša, koju je kompanija Jura nedavno otpustila, iako je obolela od karcinoma i nalazi se na lečenju, u okviru kojeg je operisana i prima hemoterapiju.

– Kao lekar znam koliko otpuštanje sa posla, kao veliki stres, utiče na pogoršanje bolesti, a i koliko je za oporavak važna ishrana i redovno uzimanje lekova, što svakako košta. Srbija mora da pokaže solidarnost i pruži podršku ljudima koji su oboleli od najtežih oboljenja, a maligne bolesti – karcinom, leukemija, hočkin, sarkom, melanom, to jesu. Naša zemlja je u samom „vrhu“ evropskih zemalja po broju obolelih. Očekujem da moje kolege poslanici, kao i Ministarstvo rada i Vlada pokažu razumevanje za ovakav predlog, kako bi popravili nehumani Zakon o radu – kaže za Danas Milosavljević, inače poslanik DS.

Đokica Jovanović, sociolog i osnivač Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS), kaže da nije siguran da će parlament ili Vlada prihvatiti ovakvu zakonsku izmenu, a i ukoliko je prihvate – problem će biti primena. UPSS je, inače, prethodno, u otvorenom pismu Skupštini, Vladi i predsedniku Srbije, kao i gradskom rukovodstvu i Juri, ocenio da moralnu i pravnu odgovornost za Petrovićkinu i slične situacije snose državne institucije koje predlažu, donose i sprovode nehumane zakone i druge propise“, zatraživši da joj se „bez odugovlačenja ponude stalni radni odnos na radnom mestu koje je primereno njenim kvalifikacijama, radnom iskustvu i zdravstvenom stanju“.

– Ne treba se zavaravati – ovaj slučaj nije usamljen, takvih slučajeva je puno, i ne samo u Srbiji. Violeta je pravilo, a ne izuzetak. I zlikovačka izjava rukovodioca Jure da oni u ovom slučaju nisu ni za šta odgovorni takođe je pravilo, a ne izuzetak. U takozvanom liberalnom kapitalizmu države služe kapitalu, posebno onom multinacionalnom i kapitalisti su gazde a političari njihove sluge. Svaki kapital počiva na eksploataciji, koja kao svoj vid ima i prekarnost radnika. Prekarnost se i javlja sa padom socijalne države, odnosno gubitkom njene socijalne funkcije, u koju ne spadaju samo besplatno zdravstvo i školstvo, već i takozvani „stalni“ posao – kaže za naš list Jovanović, inače profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković prethodno je za Danas kazao da je taj sindikat već uputio zahtev Ministarstvu rada za „uvođenje odredbe“ u Zakonu o radu kojom bi se zaštitili teško oboleli radnici, ali da su pre mesec dana dobili odgovor da će „o izmeni zakona biti reči tek 2018. godine“. On je kazao da je Zakon o radu loš, odnosno usvojen na brzinu i bez javne rasprave.

Direktor Jure Nam Đin Čoi je ocenio da ova korporacija nikada nije prekršila nijedan zakon Srbije, a da Petrovićevoj nije obnovljen ugovor o radu ne zato što je bolesna već zato što „ne može da radi, a kompanija ne može da zaposli nove ljude, što za kompaniju može da bude problem“. On je za N1 kazao da je Jura, kao „društveno odgovorna kompanija“, pomaže tako što „plaća porez ovoj državi veoma mnogo i donira zdravstvene ustanove“, a da ne može pomoći svakom od 7.000 radnika.
Teško oboleloj ženi, koja je i samohrana majka dečaka od 12 godina, a prihod u Juri joj je bio jedini, pošto dečakov otac već godinama ne plaća dosuđenu alimentaciju, konkretnu pomoć su ponudili pojedini građani. Oni su stupili u kontakt sa njom, sa predlogom da joj uplaćuju poreze i doprinose dok god bude na bolovanju.

Gradonačelnik se ne oglašava

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović nije se javno oglasio, iako je pre šest meseci, kada je Petrović prvi put ostala bez posla u Juri, a onda pod pritiskom javnosti vraćena na radno mesto, rekao da je „neće ostaviti na ulici“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari