Umesto Vulinovih 222.000, u Srbiji tek 39.000 novih radnih mesta 1Foto: Miroslav Dragojević

Izjava Aleksandra Vulina, ministra za rad da je stopa nezaposlenosti u Srbiji u poslednje četiri godine pala sa 23,9 na 15,2 odsto nije tačna i predstavlja samo političku propagandu vlasti, smatra stručna javnost.

Vulin izjavio da je za prvih deset meseci zaposleno 222.000 ljudi, ali je nezaposlenost u istom periodu smanjena za svega 39.000. Kako je izjavio Vulin, cilj Srbije da stopa nezaposlenosti bude na nivou od 11 odsto, koliko iznosi u Evropskoj uniji. On je kazao da evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuje da je u deset meseci ove godine u Srbiji zaposleno nešto više od 222.000 ljudi, što je 6,7 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.
Iako bi se na osnovu ove izjave moglo zaključiti da je broj ljudi koji imaju posao povećan za 222.000, tačnije 222.145, to u stvari samo predstavlja broj zaposlenih preko evidencije NSZ i uopšte ne uzima u obzir ljude koji su u međuvremenu ostali bez posla.

Prema podacima o nezaposlenosti NSZ-a, u prvih 10 meseci ove godine broj nezaposlenih je smanjen za 39.276. Ako se podaci o zapošljavanju uporede sa podacima o registrovanoj zaposlenosti koje objavljuje Republički zavod za statistiku takođe se vidi veliko odstupanje. U prvih osam meseci ove godine za je je RZS objavio podatke, zaposlenost je povećana za 41.981 ljudi, što je rast od svega dva odsto.

Inače, statistika zaposlenosti predmet je velikih sporova stručne javnosti, gde mnogi tvrde da se njom manipuliše i da se koristi u propagandne svrhe.

– Nemam drugu reč kojom bih mogao da prokomentarišem izjavu Vulina sem da se radi o brutalnoj laži. Podaci koji je izneo nemaju nikakvog utemeljenja u realnosti i plod su političke propagande. Niko ne zna po kojim to kriterijumima nadležni rade procene stope zaposlenosti i nezaposlenosti u Srbiji i kako dobijaju rezultate koje prezentuju u javnosti. Naši podaci pokazuju da je situacija potpuno suprotna. Primera radi, u Srbiji je 2012. godine bilo 1,8 miliona zaposlenih, a danas se ta cifra spustila na nešto više od 1,6 miliona. Dakle u situaciji u kojoj je broj zaposlenih smanjen u poslednje četiri godine izjavljivati da se nezaposlenost smanjila je zaista najblaže rečeno neozbiljno – kaže za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

Naš sagovornik ističe da nadležne službe fingiraju podatke kako bi se stvorio utisak da je broj nezaposlenih smanjen iako u suštini to nije tako. Veselinović tvrdi i da se oni građani koji nisu prijavljeni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje zvanično ne vode kao nezaposleni iako u suštini to jesu.

– Prema podacima do kojih smo došli mi u „Slogi“ realno je u Srbiji nezaposleno oko milion ljudi. Shodno tome cifra nezaposlenosti je veća od 35 odsto i ne samo da se ne smanjuje kako tvrdi Vulin već je uvredljivo najveća u Evropi – tvrdi Veselinović.

Branko Pavlović, privatizacioni savetnik sindikata, takođe smatra da podaci o smanjenju nezaposlenosti koje je izneo ministar za rad Vulin ne odgovaraju stvarnosti.

– U pitanju je samo metodologija računanja broja nezaposlenih. Drugim rečima, procenti koje nadležni objavljuju u javnosti zavise od toga šta želite da prikažete kao stopu nezaposlenosti. Da se ta stopa zaista smanjila u procentu koji je izneo ministar Vulin to bi u praksi značilo da bi BDP u Srbiji u poslednjih četiri godine trebalo da se poveća za 12 odsto a on ni približno nije toliki – objašnjava Pavlović.

Prema njegovim rečima broj nezaposlenih u Srbiji je zaista smanjen ali samo fiktivno jer je su oni radnici koji su bili zaposleni u „sivoj zoni“ u međuvremenu prijavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari