Un Women: Neplaćeni rad žene veći od prosečne plate u Srbiji 1Foto: Pixabay/Rawpixel

Svaka žena koja svakog dana brine o deci ili starijim članovima domaćinstva trebalo bi da zaradi 546 evra mesečno, pokazuje danas objavljeno istraživanje Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) u Srbiji.

Kako je saopšteno, kada bi neplaćeni poslovi staranja o deci i starijima postali vidljivi i pridodala im se ekonomska vrednost, to bi značilo da jedna žena u Srbiji ima zaradu 6.560 evra neto godišnje, odnosno 546 evra mesečno, a muškarac 5.220 evra neto godišnje, odnosno 435 evra neto mesečno.

„Neplaćeni poslovi staranja su velikog obima i često nadoknađuju nepostojanje usluga staranja u društvu. Uprkos svom doprinosu privredi, neplaćeni poslovi staranja nisu uključeni u glavno merilo nacionalnog bogatstva, odnosno bruto domaćeg proizvoda (BDP). To dovodi do potcenjivanja ukupne ekonomske aktivnosti kao i umanjivanja vrednosti blagostanja pojedinca, porodice i celog drustva“, ukazala je u saopštenju UN Women u Srbiji.

Ukupna procenjena vrednost neplaćenih aktivnosti staranja iznosi 21,5 odsto BDP-a Srbije ili 9,2 milijardi evra (14,9 odsto za neplaćene aktivnosti staranja žena i 6,6 odsto muškaraca), a svetski prosek je devet odsto.

To su nalazi prve analize ekonomske vrednosti neplaćenih poslova u oblasti staranja u Srbiji koju je sprovela UN Women u okviru projekta „Rodno odgovorno upravljanje – preraspodela neplaćenog rada“ uz podršku Vlade Velike Britanije i ambasade te zemlje u Srbiji.

Cilj je bio da se poslovima staranja doda ekonomska vrednost i to je urađeno tako što su prema metodologiji Međunarodne organizacije za rad (ILO) korišćene zarade prema delatnosti, kao i broj sati utrošenih na različite neplaćene poslove u domaćinstvu dobijenih iz Republičkog zavoda za statistiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari