Unija poslodavaca: Pitanje kriptovaluta jasno urediti zakonom 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković (Arhiva)

Unija poslodavaca Srbije (UPS) saopštila je danas da podržava osnovni cilj Predloga zakona o digitalnoj imovini, ali i da smatra da će komplikovan jezik kojim je napisan kao i prepuštanje da se glavne stvari regulišu podzakonskim aktima izazvati mnoge nejasnoće.

„Podržavamo cilj Predloga zakona da se reguliše i unapredi tržište kapitala, korišćenje digitalne tehnologije i sprečavanje zloupotreba na tom tržištu, ali smatramo da će komplikovan jezik kojim je predlog napisan, izazvati mnoge nejasnoće“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će prepuštanje da se suštinske stvari regulišu naknadno, podzakonskim aktima, dovesti do pravne nesigurnosti svih koji posluju u toj oblasti.

Osnovna nedorečenost Predloga zakona odnosi se, kako se navodi, na kriptovalute iz čega proizilaze nedoumice oko poreskog tretmana, načina upotrebe, prava raspolaganja, prometa…

„Unija poslodavaca smatra da se ovim zakonom pitanje statusa kriptovaluta mora nedvosmisleno utvrditi, odnosno da ne treba prepustiti da se ovo pitanje kroz izradu podzakonskih akata dodatno komplikuje“, navodi se u saopštenju.

Zbog toga je Unija uputila komentare Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine, kao i inicijativu da predstavnici Sektora za informacione tehnologije i telekomunikaciju UPS-a, prisustvuju sednici ovog odbora.

„Uvereni smo da će, kao i do sada, predlozi biti uzeti u ozbiljno razmatranje, a Unija prihvaćena kao partner u zajedničkom naporu da popravimo poslovnu klimu i ambijent za privređivanje“, naveo je UPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari