Uništena još 44 grla u Bujanovcu i Preševu 1

„Virus „kvrgave kože“ registrovan je na ukupno sedam lokacija na teritoriji opština Bujanovac i Preševo gde je tokom jučerašnjeg dana u skladu sa sanitarno veterinarskim merama uništeno 44 grla stoke“, potvrdio je za Danas dr Miodrag Miković iz Veterinarske stanice u Bujanovcu, koja svakodnevno prati situaciju na teritoriji ove, ali i opštine Preševo, gde postoji trenutna opasnost „od desetkovanja stočnog fonda koji broji ukupno više od 4.000 grla“.

– Najnovija virusna lokacija registrovana je na području sela Jablanica u opštini Trgovište, pa i tu preduzimamo mere u skladu sa likvidacijom zaraženih stočnih grla što će dodatno otežati položaj domaćinstava koja žive od uzgoja stoke čiji je promet zabranjen – navodi dr Milković. On navodi da „epidemiju dok ne stigne vakcina može sprečiti samo vazdušno zaprašivanje komaraca koji prenose virus smrtonosan po stočni fon ali ne i ljude“.

U skladu sa odlukama Nacionalnog štaba koji deluje pri Ministarstvu poljoprivrede, na jugu Srbije bi tokom vikenda trebalo da bude urađeno vazdušno zaprašivanje koje bi neutralisalo širenje virusa koji dovodi do nužne likvidacije ionako osiromašenog stočnog fonda.

– Verujem da će zaprašivanje zaustaviti širenje virusa, ali je neophodno prema našim procenama da se avio akcijom tretira područje uz administrativnu liniju sa KiM, Makedonijom kao i područje Bosilegrada uz granicu sa Bugarskom – navodi Milković, koji se sa maksimalnim brojem radnika Veterinarske stanice iz Bujanovca i sanitarnim timovima Ministarstva poljoprivrede poslednjih dana na terenu 24 sata, jer stalno, kako kaže, stižu informacije o širenju virusa koji prenose komarci.

Inspekcijski organi u Pčinjskom okrugu gde važi zabrana trgovine stokom pojačali su kontrolu transporta stočnog fonda i do sada nisu uočeni problemi kršenja nacionalne odluke, pa se stočni fond na jugu Srbije nalazi u potpuno „veterinarskom karantinu“.

I Bosilegradu neophodna „vazdušna akcija“

Predsednik Opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev potvrdio je za Danas da ne jenjava virus „kvrgave kože“ i da je u ovoj opštini do sada uništeno više od 50 grla stoke.

– Pre neophodnog vakcinisanja potpunu katastrofu stočnog fonda možemo sprečiti vazdušnim zaprašivanjem i ja to očekujem tokom vikenda, jer su ovde ljudi jako zabrinuti obzirom da nismo u stanju da mehaničkim putem sprečimo širenje virusa – naveo je Zaharijev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari