UNOPS : Saniranje klizišta na Divčibarama 1arhiva Foto: JP Putevi Srbije

Sanacija tri klizišta na državnom putu II a reda koji povezuje Mionicu i Divčibare biće završena do kraja juna 2017. godine zahvaljujući sredstvima Evropske unije (EU) koja su obezbeđena kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji.

Radovi vredni 200.000 evra počeli su u oktobru 2016., na izgradnji potpornih zidova i drenažnih kanala koji će zaštititi saobraćajnicu u slučaju obilnih padavina i povećanja nivoa podzemnih voda.

Posle završetka obnove, pritisak tla biće smanjen, a kosina puta stabilizovana i zaštićena u slučaju budućih erozivnih procesa, što će doprineti smanjenju rizika od formiranja klizišta u opštini Mionica, navodi se u saopštenju.

Vozila će se kretati bez smetnji na putu, a bezbednost saobraćaja biće na potrebnom nivou, rekao je Mile Zlatković, glavni inženjer za klizišta i potporne konstrukcije u preduzeću Putevi Srbije.

Tokom obilnih padavina maja 2014. godine došlo je do aktiviranja klizišta, što je ugrozilo bezbednost na putu, vodosnabdevanje stanovništva i nekoliko stambenih objekata.

Zahvaljujući reakciji Puteva Srbije šteta je privremeno sanirana, a odvijanje saobraćaja sa nazimeničnim propuštanjem vozila omogućeno.

Radovi na sanaciji klizišta izvode se u okviru projekta rekonstrukcije putnih objekata oštećenih u poplavama koji sprovodi Kancelarija UN za projektne usluge, a finansira EU sa 10,49 miliona evra u cilju unapređenja sistema zaštite od poplava.

Do kraja 2017. godine, 44 klizišta biće sanirano, a devet mostova rekonstruisano i pet izgrađeno.

Ukupna pomoć EU u obnovi od posledica poplava i jačanja preventivne infrastrukture iznosi 162 miliona evra, a sredstva su obezbeđena kroz pretpristupne fondove IPA 2012 i 2014 i Fonda solidarnosti.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari