Iako je Drinu na pojedinim mestima moguće i pregaziti, a dotoci iz njenog sliva su u poslednja dva meseca ispod biološkog minimuma, proizvodnja struje u hidroelektrani „Bajina Bašta“ beleži rast od čak 60 miliona kilovat-sati.


Kako navode u Hidroelektrani, prirodni dotok Drine iznosi 47 kubika vode u sekundi, a to je sedam puta manje u odnosu na prosek od 330 kubika, ali čak i za 80 puta je manji u odnosu na protok koji je bio zabeležen u vreme velikih voda. HE „Bajina Bašta“ propušta, međutim, 50 kubika vode u sekundi kroz agregate i na taj način obezbeđuje biološki minimum, odnosno vodi računa o zaštiti životne sredine, kao i o biljnom i životinjskom svetu u Drini. Potrebne količine vode obezbeđuju se iz uzvodnih akumulacija hidroelektrana“Piva“, „Uvac“, „Kokin Brod“ i „Višegrad“.

– Ostvareni rezultati u proizvodnji električne energije u HE „Bajina Bašta“ nešto su lošiji nego prošle godine, mada je u ukupnom bilansu, kada je reč o proizvodnji u periodu od januara do avgusta ove, u odnosu na isti period prošle godine, proizvedeno 60 miliona kilovat-časova više – kaže Miodrag Čitaković, direktor PD „Drinsko-Limske HE“. To je postignuto zahvaljujući velikom snegu i prolećnim vodama, a delimično i vodi iz akumulacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari