USAID pomaže Srbiji da odgovori na pandemiju kovida-19 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Od ukupne sume u iznosu od 4,7 miliona dolara koje je američka vlada opredelila Srbiji za borbu protiv pandemije kovida-19, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pružila je oko 4,3 miliona dolara.

USAID je radio sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) da se Srbiji dostavlja medicinska oprema kao što su koncentratori kiseonika, trijažni kontejneri, monitori za pacijente, lična zdravstvena zaštitna oprema za klinike i mobilni rentgen aparati.

USAID je takođe radio sa Crvenim krstom i Unicefom kako bi obezbedio higijenske i prehrambrene potrepštine, pa čak i gotovinu za najugroženije porodice u Srbiji. Tokom izbora prošle godine američka agencija je podržala Republičku izbornu komisiju u usvajanju mera sigurnosti i obaveštavanju birača kako da bezbedno glasaju.

Sarađivalo se i sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u uspostavljanju komunikacionog centra u Institutu za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, nabavci ambulantnih vozila, kao i komunikacione opreme za centre za stare osobe, a takođe i u upravljanju vakcinalnim otpadom. Konačno, USAID je podržao Institut za primenu nuklearne tehnologije da validira testove na antitela i pronađe nova tržišta na koje testove može da izvozi.

„Sjedinjene Države su čvrsto stajale uz naše srpske partnere otkako je kriza počela, obezbedivši više od 4,7 miliona dolara za pomoć protiv kovida-19, a većina tog novca došla je preko USAID-a. U poslednjih više od 20 godina USAID je investirao gotovo 860 miliona dolara u Srbiji. Radujemo se što ova kriza prolazi kako bismo mogli da se 100 odsto usredsredimo na napore na daljem jačanju ekonomije, na podršku institucijama da što bolje služe građanima i na ukupno unapređenje uslova za narod u Srbiji“, kazala je za Danas Šenli Pinčoti, vršilac dužnosti direktora USAID Srbija.

U saradnji sa SZO, USAID je, pored ostalog, pomogao nabavku i isporuku 3400 pulsnih oksimetara, 200 koncentratora za kiseonik, 6000 kompleta za testiranje, četiri kontejnera za trijažu, odnosno pregledanje i uzimanje uzoraka, 30 monitora i tri mobilna rentgen aparata. Sa 1,4 miliona dolara pomogao je aktivnosti Unicefa i Crvenog krsta Srbije da se pomogne ugroženim porodicama.

U to je spadalo 10.000 higijenskih kompleta za najsiromašnije porodice u romskim naseljima, za one u socijalnim institucijama i za izbegličke i migrantske centre. Pomenuta gotovinska pomoć od ukupno 700.000 dolara uglavnom je plasirana u domaćinstvima u južnoj i istočnoj Srbiji, takođe kao podrška programu Unicefa.

USAID je sa 320.000 dolara pomogao preuređenje šest podstanica za grejanje i sanitarnu toplu vodu u bolničkom kompleksu u Pančevu, koja je bila organizovana kao regionalna kovid bolnica. U ovo je spadala i nabavka odgovarajuće opreme i softvera kako bi čitava operacija bila automatizovana.

Grantom od million dolara u saradnji sa UNDP-om nabavljeno je 11 vozila hitne pomoći i komunikaciona oprema u centrima za stare kako bi tokom pandemije mogli da budu na sigurnoj vezi sa porodicama i prijateljima.

USAID će zajedno sa Rotari klubovima u Ostinu, Teksas, i Čaku za Institut za javno zdravlje u Čačku nabaviti laboratorijsku aparaturu za lančanu reakciju polimeraze što će poboljšati dijagnostikovanje kovida-19 i obezbediti edukaciju zajednice u vezi s prevencijom ove bolesti.

* Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta „Ekonomska saradnja Srbije i SAD“. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari