Najava da će se akcije pirotskog Tigra naći na A listingu Beogradske berze podigla je cenu tih akcija ali i interesovanje investitora. Spekulacije da je Energoprojekt Holding sledeća kompanija čije će se akcije naći na toj listi sigurno je jedan od razloga zašto cena akcija ove građevinske kompanije već nekoliko dana raste – juče je zabeležen rast od 3,6 odsto, a cena je išla i do 3.

Najava da će se akcije pirotskog Tigra naći na A listingu Beogradske berze podigla je cenu tih akcija ali i interesovanje investitora. Spekulacije da je Energoprojekt Holding sledeća kompanija čije će se akcije naći na toj listi sigurno je jedan od razloga zašto cena akcija ove građevinske kompanije već nekoliko dana raste – juče je zabeležen rast od 3,6 odsto, a cena je išla i do 3.300 dinara, što je istorijski maksimum (promet je dostigao 36,8 miliona dinara). Da podsetimo, da bi neka kompanija mogla da se nađe na A listi Beogradske berze potrebno je da minimalni iznos ukupnog kapitala kompanije ne bude manji od 10 miliona evra, da je minimalno vreme poslovanja komapanije tri godine, da je izvršena revizija finansijskih izveštaja prema međunarodnim računovodstvenim standardima, da kompanija nije u postupku sanacije, stečaja ili likvidacije, da postoji minimalni stepen distribucije kapitala (najmanje 250 akcionara ili da 25 odsto akcijskog kapitala bude u vlasništvu manjinskih akcionara), da su isplaćivane dividende po prioritetnim akcijama, kao i da se redovno objavljuju kvartalni finansijski izveštaji.
Promet ostvaren juče na Beogradskoj berzi premašio je milijardu dinara, a kada je reč o indeksima ni oni ne menjaju pravac kretanja – BELEXLINE je porastao za 1,6 odsto, BELEX15 za 1,4 odsto, a SRX za 0,8 odsto. Učešće stranih investitora je na nivou od 46,37 odsto. Dvojac AIK banka ( promet od 194 miliona dinara ) i Agrobanka ( promet od 105,9 miliona dinara) čvrsto drže čelnu poziciju. I Vital a.d. Vrbas vratio se u žižu interesovanja investitora sa novom istorijskom cenom od 6.100 dinara za jednu akciju. Solidan promet od oko 54,8 miliona dinara ostvarile su i akcije Sojeproteina iz Bečeja kao i akcije Zdravlja Leskovac koje su dostigle maksimum od 17.000 dinara. Akcije preduzeća Lukoil a.d. Beograd se, već nekoliko dana unazad, oporavljaju, tako je juče jedna akcija tog preduzeća vredela 20.001 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari