Uskoro izgradnja Jedinstvenog dispečerskog centra za železnički saobraćaj 1Foto: Aleksandar Veljković

Radna grupa koju čine ruski i srpski stručnjaci počela je radove na pripremi projekta za izgradnju Jedinstvenog dispečerskog centra (JDC).

Ta radna grupa bice zadužena za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji, saopštilo su danas preduzeće RŽD Internešnl koje sprovodi taj projekat zajedno sa Infrastrukturom železnice Srbije.

Stručnjaci sprovode istraživanje objekata železničke infrastrukture u Srbiji, a cilj je priprema precizirane tehničke i komercijalne ponude za organizaciju JDC.

Planiran je obilazak i pregled više od 200 objekata – železničkih stanica, vučnih postanica, rastavljača kontaktne mreže, uredjaja za TT.

Jedinstveni dispečerski centar će omogućiti implementaciju novih tehnologija za upravljanje prevoznim procesom i stalnu kontrolu saobraćaja vozova, povećaće propusnu moć železničke pruge, optimizovati operativne troškove i povećati bezbednost saobraćaja na evropskim saobraćajnim koridorima 10 i 11, navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, projekat podrazumeva dispečersku centralizaciju, dispečerizaciju energetskih uredjaja, obezbeđivanje potrebnih vrsta veze, izgradnju propratne infrastrukture, stvaranje automatizovanih sistema i računarskog kompleksa, isporuku odgovarajuće opreme, ugradnju tehničkih sredstava za bezbednost, kao i stvaranje uslova za dijagnostiku kompozicija za vreme kretanja voza.

Ugovor o projektovanju i izgradnji Jedinstvenog dispečerskog centra potpisali su 17. januara 2019, RŽD Internešnl i Infrastruktura železnice Srbije, a njegova vrednost je 230 miliona evra.

Tim dokumentom je predviđeno izvođenje radova i isporuku materijala u okviru druge faze rekonstrukcije, modernizacije i izgradnje dvokolosečne pruge za brzine 200 kilometara na sat na deonici Stara Pazova – Novi Sad ukupne dužine 40,44 kilometra na pruzi Beograd – Budimpešta.

Osim toga RŽD Internešnl izrađuje projekat za rekonstrukciju i modernizaciju železničke pruge Valjevo – Vrbnica – Državna granica sa Crnom Gorom, ukupne dužine 210 kilometara, u cilju daljeg nastavka radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari