Uskoro otvaranje Aerodroma "Morava", država uložila milijardu dinara 1Foto: Printscreen/ RTS

Manje od mesec dana je ostalo do Vidovdana, za kada je najavljeno da će Aerodrom „Morava“ kod Kraljeva biti otvoren za civilne letove, piše portal Radio televizije Srbije.

Kako navodi RTS, u sanaciju tog aerodroma država je uložila više od milijardu dinara.

Pista je presvučena novim asfaltom i obeležena, ali za sada nije ni produžena niti proširena. Izgrađena je i nova okretnica, sanirana rulna staza. Ipak, posao za Vojno-građevinsku ustanovu Beograd nije završen, ali će biti, kažu, do postavljenog roka.

„Ostalo je da se završe radovi na svetlosnoj signalizaciji, asfaltiranje je završeno. Nakon završetka radova na izradi signalizacije, biće omogućeno sletanje aviona i u noćnim uslovima“, ističe direktor Vojno-građevinske ustanove Beograd Slobodan Rakić za RTS.

U petak su majstori ušli i u aerodromsku zgradu. Proveravaju instalacije koje nisu korišćene od kada je pre sedam godina zgrada izgrađena. Do kraja juna će, uveravaju u „Aerodromima Srbije“, i ti radovi biti završeni.

„Takođe je u toku nabavka neophodne opreme za prihvat i otpremu vazduhoplova, kao i neophodne opreme u terminalu u smislu sistema za prtljag, sistema za ček-in i svega onoga što čini jedan aerodrom. Takođe je u postupku i nabavka opreme neophodne za funkcionisanje zaposlenih“, navodi za RTS direktor „Aerodroma Srbije“ Mihajlo Zdravković.

Kako navodi ovaj portal, radiće 51 (pedeset jedan) zaposlen, a za posao konkuriše 369 ljudi. Pre toga, Aerodrom „Morava“ će morati da dobije sertifikat Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Prvi čovek „Aerodroma Srbije“ kaže da će tek potom kontaktirati sa avio-kompanijama i proveriti da li su zainteresovane da lete iz Lađevaca.

„Na osnovu onog istraživanja koje mi imamo sa kolegama iz Raškog okruga, dakle, mi očekujemo da tu budu letovi pre svega negde prema Turskoj i prema Nemačkoj kao zemljama ka kojima najviše gravitiraju i putnici i roba iz tog dela Srbije“, rekao je Zdravković.

Privrednici očekuju brži i lakši kontakt sa inostranim partnerima, a turistički centri više gostiju.

„Ali će mnogo značajnije biti nastavak realizacije puštanja u funkciju ovog aerodroma, mislim u delu kargo saobraćaja. Taj deo će tek dignuti privredu ovoga regiona. I, naravno, početak moramo pogurati i naći načina da kargo-saobraćaj što pre zaživi“, istakao je Zvonko Tufegdžić, direktor kraljevačke Regionalne privredne komore za RTS.

Pre deceniju je jedanaest lokalnih samouprava u ovom delu Srbije učestvoAvalo u izradi studije opravdanosti otvaranja Aerodroma „Morava“. Ona je pokazala da na sat vremena vožnje od aerodroma živi oko 600.000 ljudi, a na dva sata, milion.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari