Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić najavio je juče da će Vlada Srbije do kraja nedelje predstaviti program masovne stanogradnje, koji će građanima omogućiti jeftiniju kupovinu stanova.

Dulić je na otvaranju proizvodnog pogona fabrike Stražilovo rekao da program predviđa da opštine ustupaju građevinsko zemljište, obezbede brže dobijanje građevinskih dozvola i infrastrukturno opremanje zemljišta. Prema njegovim rečima, u taj program bi mogla da se uključi i Vojska Srbije, koja bi takođe ustupila slobodno građevinsko zemljište. Dulić je dodao da građevinske firme moraju da odustanu od „ogromnog profita“ i shvate da cena kvadrata u ovom momentu nije realna, jer ne postoji tolika tražnja. „Država i banke podsticaće tražnju, tako što će država davati subvencije za stambene kredite građanima, a banke će pomoći građevinskim firmama da počnu gradnju stanova“, rekao je Dulić. Kako je naveo, program će biti realizovan u saradnji sa Ministarstvom ekonomije. Prema njegovim rečima, građevinska industrija u Srbiji u ovoj godini beleži pad od 16 odsto, što u znatnoj meri doprinosi i smanjenju BDP.

Industrija građevinskog materijala Stražilovo iz Sremskih Karlovaca, koja posluje u sastavu hrvatske Nekse grupe, otvorila je novi proizvodni pogon u koji je uloženo 11,5 miliona evra. Predsednik Uprave Nekse Grupe Ivan Ergović rekao je da je otvaranjem novog pogona u Stražilovu posao dobilo 40 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari