Jat ketering koji već gotovo dve godine (restrukturiranje i izdvajanje sporednih delatnosti Jata završeno je 1. jula 2005. godine) posluje kao samostalno preduzeće u vlasništvu države, pruža usluge ne samo Jat ervejzu, koji mu je najveći poslovni partner, već i drugim klijentima, uglavnom na području Beograda.

Jat ketering koji već gotovo dve godine (restrukturiranje i izdvajanje sporednih delatnosti Jata završeno je 1. jula 2005. godine) posluje kao samostalno preduzeće u vlasništvu države, pruža usluge ne samo Jat ervejzu, koji mu je najveći poslovni partner, već i drugim klijentima, uglavnom na području Beograda.
– Polazeći od principa pružanja usluga “ i na nebu i na zemlji“ hranom snabdevamo bolnice koje naše usluge koriste pre svega zbog visokih standarda koje koristimo u pripremi obroka, ali na spisku klijenata su i druge ustanove i preduzeća koji nas pozivaju da im pomognemo u organizovanju koktela i prijema. Naš cilj je, međutim, ma koliko to u ovom trenutku delovalo ambiciozno, da potpišemo ugovore sa svim velikim avio-kompanijama koje saobraćaju našim nebom, o snabdevanju njihovih aviona hranom i pićem. A da bismo mogli da konkurišemo za takve poslove potrebno je da dobijemo HACCP sertifikat. Procedura je u toku i očekujemo da ćemo tu svojevrsnu ulaznicu za velike poslove dobiti do kraja godine – kaže za Danas Milan Živanović, direktor Jat keteringa.
U Jat keteringu su posebno ponosni što su svojom bogatom gastronomskom ponudom mogli da ugoste brojne zvanice na prijemu organizovanom povodom posete Beogradu grčkog državnika Konstantina Karamanlisa. U majstorijama stručnjaka Jat keteringa uživali su i košarkaši američkog „drim tima“ koji su učestvovali na turniru „Dijamantska lopta“ 2004. godine. Ideja je da se usluge ketering servisa ponude i turističkim agencijama koje svoje putnike autobusima prevoze do željenih destinacija.
– Hranu pripremamo po strogim standardima Evropske unije koji insistiraju na kvalitetu i ispravnosti namirnica jet to je garancija da korisnici naših usluga neće imati nikakvih zdravstvenih problema nakon konzumiranja obroka. Važno je naglasiti i da posedujemo značajne proizvodne kapacitete koji nam garantuje da bez problema možemo da snabdevamo tržište Beograda. Podsetiću da je Jat ketering svojevremeno važio za najveću „fabriku hrane“ u bivšoj SFRJ sa kapacitetom od 14.000 avio-obroka dnevno. Naši proizvodni pogoni se prostiru na 8.000 kvadratnih metara i u njima radi 200 zaposlenih. Sada za Jat ervejz obezbeđujemo oko 7.000 obroka dnevno, što znači da naši kapaciteti nisu maksimalno iskorišćeni i baš zbog toga tražimo nove mušterije i „na nebu i na zemlji“ – ističe Živanović.
Naš sagovornik s ponosom kaže da posle izdvajanja iz Jat ervejza preduzeće posluje pozitivno i za dve godine zaposlilo je još 60 radnika a povećan je i obim posla. Takođe, skočile su i zarade, pa se sada prosek zarada kreće oko 26.000 dinara. Živanović ukazuje i na podatak da je od trenutka izdvajanja u investiciono održavanje Jat ketering uložio oko 50 miliona dinara.
– Jat keteringu predstoji privatizacija, ali to zavisi od odluke vlasnika, odnosno države i kretanja na tržištu. Zadatak menadžmenta je da pripremimo preduzeće za privatizaciju, tako što ćemo utrostručiti obim poslova kako bi se prilikom prodaje postigla što bolja cena. Očekujemo da će nam privatizacija doneti neophodnu finansijsku injekciju koja će dodatno unaprediti rad preduzeća – zaključuje Živanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari