Usvojen predlog za Fiskalni savet 1Foto: Aleksandar Veljković

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije usvojio je danas većinom glasova predloge za izbor članova Fiskalnog saveta na novi šestogodišnji mandat.

Poslanici su većinom glasova usvojli predloge predsednika Srbije, ministarstva finansija i Narodne banke Srbije da Skupština Srbije ponovo imenuje Pavla Petrovića na mesto predsednika Saveta i Nikolu Altiparmarkova i Vladimira Vučkovića na mesta članova tog savetodavnog tela.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović je rekao da članovi odbora nisu imali priliku da razgovaraju sa kandidatima i da tako odluče da li da ih podrže ili ne.

On je kritikovao predlagače što su svoje predloge podneli kratko bez obrazloženja i biografija kandidata.

Radulović je postavio i pitanje zašto odbor o kandidatima za članove Fiskalnog saveta odlučuje po hitnom postupuku u julu kada je mandat Saveta istekao u martu.

Srbija je imala predsednika u martu i posle toga, rekao je on.

Predsednica odbora Aleksandra Tomić je rekla da je u ovom slučaju procedura u potpunosti poštovana pošto ne postoji zakonska obaveza da članovi odbora razgovaraju sa kandidatima.

Legitimno je pravo poslanika da traže promenu procedure, rekla je ona.

Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić je podsetio da se ovim predlozima ništa ne menja u sastavu Fiskalnog saveta i izrazio čuđenje što su sva trojica prihvatili kandidaturu pošto su u javnosti više puta iznosili neslaganje sa stavovima vlasti.

Njegov stranački kolega Zoran Krasić je pitao zašto Demokratska stranka neće podržati predlog, jer su sva trojica njihovi kandidati imenovani za vreme vladavine DS. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari