Usvojena Uredba o dodeli sredstava za organizovanje manifestacije Miholjski susreti sela i kupovinu mini buseva 1Foto: BETA/SASA DJORDJEVIC/DS

Ministarstvo za brigu o selu objavilo je danas da je Vlada Srbije usvojila Uredbu o dodeli bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“.

Kako je saopšteno, Uredba, koju je iniciralo Ministarstvo za brigu o selu, predviđa organizovanje jednodnevne ili višednevne manifestacije u naseljenom mestu-selu na teritoriji Srbije, izvan gradskih i opštinskih sedišta i prigradskih naselja, u periodu od 1. oktobra do 31. decembra ove godine, a sa ciljem poboljšanja uslova života i rada stavništva koje živi na selu.

Podnosilac prijave na javni konkurs mogu biti jedinice lokalne samouprave sa čitave teritorije Srbije, koje same osmišljavaju sam program ove manifestacije, trajanje i mesto održavanja.

Predviđeno je da aktivnosti, u kojima učestvuje stanovništvo sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave, mogu biti iz oblasti dramskih umetnosti, književnosti, literarnih veština i drugih umetnosti (takmičenja u pevanju, recitaciji, glumi, slikanju).
Mogu se održavati i sportska takmičenja, promovisanja očuvanja i unapređenja starih zanata i kulturno-umetničke baštine, izrade umetnina i predmeta domaće radinosti, kao i ostale aktivnosti u kojima stanovnici sela mogu pokazati svoja znanja i veštine i u njima se takmičiti.

Za ovaj program opredeljeno je u budžetu Srbije 43 miliona dinara, a cilj je obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno-istorijskog nasleđa, a maksimalan iznos odobrenih sredstava po jednoj prijavi iznosiće do 500.000 dinara.

Usvojna Uredbu o dodeli sredstava za kupovinu mini buseva za prevoz seoskog stanovništva

Ministarstvo za brigu o selu objavilo je danas da je Vlada Srbije, na inicajativu tog ministarstva, usvojila Uredbu o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu mini buseva za prevoz seoskog stanovništva.

Uredba predviđa dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu mini buseva koji će služiti isključivo za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo, ili iz sela u gradsko, odnosno opštinsko sedište, navedeno je u saopštenju.

Za ovaj program je u budžetu Srbije opredeljeno 120 miliona dinara, a njegovom realizacijom rešavaju se osnovne potrebe kretanja seoskog stanovništva, radi omogućavanja, kako je istaknuto, kvalitetnijeg života u ruralnim sredinama, bolje povezanosti i zadovoljenja potreba stanovništva administrativnog, obrazovnog i medicinskog karaktera.

Podnosilac prijave na javni konkurs mogu biti jedinice lokalne samouprave sa čitave teritorije Srbije, koje imaju pravo samo na jednu prijavu, a iznos sredstava za ove namene po prijavi je do sedam miliona dinara.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobić izjavio je danas da se aktivno radi na tome da se žiteljima sela približe uslovi života koje imaju stanovnici gradova, kao i da im se učine dostupnim sve vrste usluga – administrativne, zdravstvene, obrazovne, ali i kulturni i sportski sadržaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari