Usvojene mere u borbi protiv sive ekonomije u oblasti taksi prevoza 1Ilustracija Foto: FoNet/Božidar Petrović

Kako se navodi u saopštenju, povodom proizvoljnih, netačnih i lažnih informacija koje su u medijima iznela pojedina udruženja povodom nedavnog sastanka Radne grupe Vlade Srbije za analizu i davanje predloga u vezi za primenom propisa u oblasti taksi prevoza, Ministasrtvo smatra za potrebnim da javnost upoznamo sa ciljem tog sastanka.

Sastanak Vladine radne grupe održan je 22. februara u prostorijama Vlade Srbije i njim je predsedavala potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Cilj ovog sastanka bio je praćenje sprovođenja Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kao i drugih zakona čije se odredbe neposredno reflektuju na transport, uz donošenje mera za sprečavanje sive ekonomije u oblasti prevoza putnika u drumskom saobraćaju, kao sastavnog dela strategije Vlade Srbije u borbi protiv sive ekonomije.

Osim pozvanih svih članova radne grupe, od kojih se neki članovi i pored potvrde prisustva nisu odazvali, sastanku su prisustvovali i: Danijela Vazura, državni sekretar u Ministarstvu finanasija; Jovan Ćosić, pomoćnik ministra pravde, Saša Stojanović, pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture; Zoran Ilić, pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture; Miroslav Knežević, državni sekretar Ministarstva trgovine; Vera Božić Trefalt, pomoćnik ministra trgovine; Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda; Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu; predstavnici Poreske uprave Srbije Snežana Milošević, Snežana Lojaničić, Jovanka Perišić; Ivan Divac, sekretar Komunalne policije grada Beograda; Sonja Podunavac, sekretar za inspekcijske poslove grada Beograda; predstavnici taksi udruženja Aleksandar Bjelić, Boško Vukojević i Vlado Bulatović.

Kako se navodi u saopštenju, u cilju suzbijanja sive ekonomije u ovoj oblasti, zaštite investicija, sigurnosti poslovanja legalnih privrednih subjekata, bezbednosti i sigurnosti prevoza putnika u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, Radna grupa Vlade Srbije jednoglasno je usvojila sledeće mere:

  1. Uprava Grada Beograda u roku od sedam dana formiraće operativne timove na nivou jedinica lokalne samouprave od predstavnika kriminalističke policije, odeljenja za privredni ili visokotehnološki kriminal, poreske uprave i poreske policije, saobraćajne inspekcije, komunalne policije, upravne inspekcije i predstavnika Ministarstva. Cilj ovih timova je priprema i usvajanje akcionog plana, sa jasnim ciljem i indikatorima za utvrđivanje pojave nelegalnog prevoza, planiranje akcija i sprovođenje kontrola sa ciljem podnošenja krivičnih prijava, prijava za privredne prestupe, prekršajnih prijava, uz prethodnu procenu koji postupak je najbolje pokrenuti, vodeći računa o propisanim sankcijama, radi postizanja najboljeg efekta za suzbijanje ove štetne pojave.

 

  1. Sekretarijati grada Beograda za javni prevoz, inspekcijske poslove, komunalnu policiju i policijska uprava za Beograd dosledno i kontinuirano će primenjivati Zakon o prevozu putnika, sa posebnim akcentom na primenu čl. 92, uz podnošenje krivičnih i prekršajnih prijava, kao i prijava za privredni prestup.

 

  1. Inspektori Gradskog sekretarijata za inspekcijske poslove Beograda, u saradnji sa komunalnom policijom i uz asistenciju MUP-a, vršiće stalni inspekcijski nadzor sa stalnim korišćenjem instituta anonimnog korisnika – „prikriveni putnik“ iz čl. 147 stav 1. tačka 11, Zakona o prevozu putnika.

 

  1. Odeljenje MUP-a za visokotehnološki kriminal, Poreska uprava grada Beograda, upravni inspektori ministarstva lokalne i državne samouprave i republički inspektori Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture radiće na utvrđivanju zloupotreba pravne forme udruženja građana, za nezakonite ili prevarne svrhe, usled obavljanja komercijalnih delatnosti, suprotno ciljevima osnivanja udruženja i ostvarivanju aktivnosti suprotno zakonu (u ovom slučaju Zakona o prevozu putnika) propisanih odredbama čl. 73 stav 1. tačka 1 Zakona o udruženjima, kontrole tokova novca, izmirenja poreskih obaveza i protivzakonitih isplata članovima udruženja i raspolaganjem sredstvima udruženja.

 

  1. Tržišni inspektori Ministarstva trgovine imaju obavezu na kontrolišu primenu Zakona o oglašavanju, kojim se u članu 7 zabranjuje svako oglašavanje delatnosti za koju oglašivač ne poseduje saglasnost, dozvolu ili drugi odgovarajući akt nadležnog organa.

Sve ove mere imaju samo jedan cilj, navodi MGSI, a to je dosledna primena usvojenih zakona od strane Narodne skupštine, kao i dalje suzbijanje sive ekonomije i nelegalnog obavljanja delatnosti u svim oblastima u Srbiji, što je jedan od prioriteta Vlade Srbije.