Uvećane devizne rezerve Narodne banke Srbije 1Foto: B. Cvejić

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju februara iznosile su 9,79 milijardi evra, što je povećanje od 143,3 miliona evra u odnosu na kraj januara.

Time se obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 186 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, i skoro je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje odgovarajući nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Devizne rezerve umanjene za sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima iznosile su na kraju februara 7,98 milijarde evra, što je za 72 miliona više nego na kraju januara, saopštila je NBS.

Povećanje bruto deviznih rezervi od 143,3 miliona evra je u najvećoj meri rezultat priliva po osnovu aktivnosti Narodne banke Srbije, koja je na domaćem tržištu kupila 105 miliona evra, čime je povećana otpornost domaćeg sistema na eventualne buduće šokove iz međunarodnog okruženja.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru je iznosio 551 milion evra i bio je za 331,8 miliona manji nego u prethodnom mesecu.

U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,433 milijrde evra.

U februaru je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,6 odsto, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 180 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari