Nacrt zakona o ulaganjima kojim je predviđeno formiranje kancelarije za brze odgovore pripremljen je i uskoro će ući u proceduru, saznaje Danas. Uz najavljene izmene četiri sistemska zakona – o stečaju, planiranju i izgradnji, privatizaciji i o radu, to bi bio peti ključni zakon kojim bi se popravio poslovni ambijent u Srbiji i omogućio priliv stranih investicija.

Ukoliko predloženi tekst prođe Vladu, on će se za usvajanje u Skupštini naći u pravom trenutku da u narednoj godini popravi poziciju Srbije na listi konkurentnosti. Za ovu godinu to je već kasno jer se zemlja upravo zbog komplikovanih procedura pri izdavanju dozvola, ponovo spustila za nekoliko mesta niže.

Zakon koji je urađen prema kriterijumima Svetske banke, kao najveću novinu uvodi dugo najavljivan jedinstven šalter za privredna ulaganja, ili popularnije nazvano kao deo procedure predviđa formiranje kancelarije za brze odgovore. Šalter će se osnivati na nivou opštine ili grada, kao i za nivo republike ukoliko je reč o ulaganjima od nacionalnog značaja. Jedinstvenim šalterom neposredno će rukovoditi predsednici opština ili gradonačelnici, koji su i odgovorni za funkcionisanje i realizaciju posla. Smisao ovog modela jeste da za svaku značajniju investiciju, ulagač ima pravo da podnese zahtev predsedniku opštine i zatraži formiranje jedinstvenog šaltera. Potom se, predviđa najavljeni zakonom, formira projektni tim koji čine rukovodioci svih institucija i javnih službi u čijoj nadležnosti je izdavanje pojedinih dozvola u tom konkretnom slučaju. Zanimljivo je da se na prvom sastanku projektnog tima sa investitorom, koji bi predsednik opštine trebalo da organizuje u roku od dve nedelje, računajući od dana kada se prihvati osnivanje jedinstvenog šaltera za tu investiciju, utvrđuje šta sve od dokumentacije treba pribaviti a taj spisak postaje sastavni deo zapisnika koji potpisuju svi prisutni. Naknadne zahteve za dodatnom dokumentacijom nije moguće postaviti, propisuje zakon.

Jedinstveni šalter moći će organizuje na nivou opština za investitore koji donose najmanje deset novih radnih mesta u prvoj godini poslovanja ili ulažu najmanje 300.000 evra u opremu i nepokretnosti. Ukoliko se investicija realizuje u gradovima, institut jedinstvenog šaltera moći će da zatraže ulagači koji otvaraju najmanje 20 novih radnih mesta ili su spremni da za izgradnju objekta izdvoje najmanje 500.000 evra. Za Beograd, pravila predviđaju i malo viši prag za vrednost investicije, koja mora biti najmanje milion evra.

Ipak, čelnici u lokalnim samoupravama mogu i za manja ulaganja da obezbede jedinstveni šalter, ukoliko procene da je to za njihovu sredinu od značaja. Takođe, imaju pravo i da uskrate pogodnosti ovog instituta investitoru za koga ocenjuju da ima slab ugled kojim dovodi u sumnju ostvarivost ili kvalitet ulaganja.

Za investitora koji dobije pogodnost jedinstvenog šaltera, postoji i mogućnost da tokom poslovanja zatraži formiranje projektnog tima koji brine o dobrobiti privrednog ulaganja i koji mu može pomoći da reši eventualne probleme sa vlastima, institucijama ili lolanom zajednicom.

Za velike investitore, predviđeno je da se jedinstveni šalter formira na nivou republike, i u tom slučaju njime rukovodi ministra iz resora u kome se ulaganje realizuje. Takav status moći će da imaju oni koji će za projekat da izdvoje više od deset miliona evra ili da otvore najmanje 50 stalnih radnih mesta u roku od dve godine, ali i firme sa liste „Fortune 500“ kompanija u godini ulaganja ili jednoj od tri godine koja prethodi godini ulaganja. Takođe, na povlašćen tretman mogu računati i kompanije koje ulažu u geološka istraživanja i rudarstvo, energetiku, transportnu ili komunikacionu infrastrukturu, ukoliko je njihova vrednost najmanje deset miliona evra. Ako se projekat realizuje u sredinama koje su nerazvijene, uslovi za privilegovani status su fleksibilniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari