Prodajom viškova električne energije po realnim cenama na tržištu Elektroprivreda Srbije za pet godina može postati trgovinski lider u regionu jugoistočne Evrope – procenjuju u Direkciji EPS za trgovinu električnom energijom.
Prema rečima direktora te Direkcije Dragana Vladisavljevića, EPS može da ispunjava obavezu isporuke električne energije domaćinstvima, takmiči se sa ostalim trgovicima za naklonost kvalifikovanih kupaca ( velikih preduzeća ), a preostale količine plasira u izvoz.

Prodajom viškova električne energije po realnim cenama na tržištu Elektroprivreda Srbije za pet godina može postati trgovinski lider u regionu jugoistočne Evrope – procenjuju u Direkciji EPS za trgovinu električnom energijom.
Prema rečima direktora te Direkcije Dragana Vladisavljevića, EPS može da ispunjava obavezu isporuke električne energije domaćinstvima, takmiči se sa ostalim trgovicima za naklonost kvalifikovanih kupaca ( velikih preduzeća ), a preostale količine plasira u izvoz. On dodaje da je prodajna cena električne energije na regionalnom tržištu veća nego na domaćem, što bi omogućilo da EPS postane i zamajac razvoja srpske privrede.
– EPS je spreman da radi na regionalnom tržištu električne energije i zalaže se za što skorije ukidanje monopola, kako bi se u tržišnoj utakmici izborio za svoje kupce na domaćem tržištu. Shodno takvoj orijentaciji kompanije, prošle godine je formirana naša Direkcija EPS za tgovinu električnom energijom. Ona se sastoji od dva sektora: Sektora za energetsko planiranje i Sektora za promet elektične energije.Na tim mestima se planira rad svih elektroenergetskih kapaciteta u EPS,pre svega u cilju zadovoljenja potreba tarifnih potrošača, sagledavanje viškova i manjkova struje, prodaje električne energije i obračunavanje strujnog prometa – objašnjava Vlaisavljević.
Kada se podmire potrebe domaćinstava, dodaje Vlaisavljević, viškovi električne energije mogu se prodati u inostranstvu. On ističe da sve mora biti brižljivo isplanirano da bi se struja izvezla u zemlje u regionu, a najadekvatniji oblik trgovine predstavlja onaj preko berzanske ponude. EPS želi da obezbedi pristup svim evropskim berzama za trgovinu električnom energijom.
Trenutno je najdominantnija Lajpciška berza, ali za našu elektroenergetsku kompaniju su posebno interesantne berze u Austriji, Mađarskoj i Rumuniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari