Rečenica iz naslova, inače, jedan od slogana COMTRADE grupacije, nije samo fraza i marketinški lepo osmišljen moto. Period pred nama obeležiće dominacija korisnika savremene tehnologije, a značajnu ulogu u tome odigraće integracija korisničke elektronike, kućne tehnike, računarske i telekomunikacione opreme („pametni“ toster, frižider povezan na internet, TV sa hard diskom i wirelles konekcijom itd.

Rečenica iz naslova, inače, jedan od slogana COMTRADE grupacije, nije samo fraza i marketinški lepo osmišljen moto. Period pred nama obeležiće dominacija korisnika savremene tehnologije, a značajnu ulogu u tome odigraće integracija korisničke elektronike, kućne tehnike, računarske i telekomunikacione opreme („pametni“ toster, frižider povezan na internet, TV sa hard diskom i wirelles konekcijom itd.). Bićemo svedoci rađanja čitavih familija novih uređaja u čijem je „srcu“ neka vrsta kompjutera, a koje pokreću brojna nova softverska rešenja. Evo primera – zamislite život bez mobilnog telefona. Sedite u kući jer očekujete važan poziv umesto da izađete u prirodu i uživate u lepom danu istovremeno dostupni svima koji žele da vas kontaktiraju. Zatim – pišete neki istraživački rad i umesto da provedete sate ili čak dane prelistavajući knjige u mraku lokalne biblioteke, za vrlo kratko vreme, ne izlazeći iz radne sobe, moći ćete na internetu da pronađete sve potrebne podatke. To ne znači da ne treba čitati knjige, naprotiv, ali zar nije lakše da na odmor, umesto torbe pune papira, ponesete elektronski čitač veličine male sveske u čiju je memoriju pohranjeno stotine omiljenih naslova u kojima možete uživati. I još – svi koji su ikada morali da regulišu poslovne finansije odlaskom u banku umeju da cene on lajn bankarstvo i računar na radnom mestu. Naravno, personalni kompjuter ostaje osnovni stub informacionih tehnologija (IT) tako da će se uskoro pismenost jednog naroda meriti brojem korisnika računara. Štaviše, ekonomska snaga države biće vrednovana razvijenošću IT industrije. Sve to otvara prostor za nove ideje, za mnogo novih radnih mesta, za oporavak privrede, za širenje uticaja u regionu i jačanje međunarodne pozicije Srbije jer posedujemo izuzetnu akademsku podlogu i sposobne stručnjake. Neke studije označile su IT kao jednu od pet ključnih grana koje našoj zemlji garantuju siguran i stabilan razvoj u budućnosti.
To su bile dobre vesti. Loša vest je da se prema mnogim pokazateljima nalazimo na samom dnu informatičke pismenosti i razvijenosti. Godišnja IT potrošnja po glavi stanovnika je u prošloj godini iznosila oko 35 evra, što je tri do pet puta manje u odnosu na većinu zemalja u okruženju. Procenat korisnika računara i interneta niži je od 20 odsto, dok je, na primer, u Bugarskoj premašio 40 odsto. Poređenje sa zemljama Evropske unije gde je godišnja IT potrošnja 700 evra po glavi stanovnika deluje poražavajuće.
Jedan od problema koji utiče na ukupnu sliku i stvara dodatnu konfuziju jeste nedostatak jasne strategije razvoja IT sektora i vladine institucije koja bi se bavila tom problematikom. Osnivanje nove vlade odličan je momenat za organizovanje jednog ovakvog tela, ali i pokretanje novih e-government projekata koji će olakšati funkcionisanje državnog aparata, a građanima pojednostaviti i unaprediti kontakt sa institucijama. Zaštita domaćih IT resursa mogla bi biti među važnijim zadacima novoosnovanog tela, a jedan od vidova zaštite svakako je odlučnija borba protiv softverske i svake druge IT piraterije. Kao deo aktivnosti za suzbijanje ove negativne pojave moguće je uvesti smanjenje poreza na licencni softver, čime bi puna legalizacija postala pristupačnija. Planirano uspostavljanje novih 60.000 ADSL priključaka u 2007. godini izaziva pažnju, ali ništa manje nije značajno i uvođenje novih tehnologija poput triple play i drugih sistema. Kao jedna od mera regulacije može da se uvede i obaveza atestiranja računarskih konfiguracija proizvedenih kod nas, sa ciljem podizanja kvaliteta, bolje zaštite kupaca, uvođenja reda na haotičnom tržištu i jačanja poverenja javnosti u domaće brendove. Svedoci smo kako se pad cena na svetskom tržištu pozitivno odražava na zastupljenost računara, mobilnih telefona, LCD monitora ili mp3 plejera. Platežna moć građana Srbije još uvek nije na takvom nivou da svaka porodica može svojoj deci da obezbedi računar, neophodno sredstvo u obrazovanju i „alat“ bez čijeg poznavanja danas gotovo da ne možete da se zaposlite. Zbog toga bi smanjenje PDV na informacionu opremu sa 18 na osam odsto oporavilo domaću IT industriju i vratilo je na trasu na kojoj je bila pre uvođenja PDV, od kada je prodaja računara opala, prema nekim pokazateljima, čak 30 odsto. Uz eventualno smanjenje poreza na dobit firmi koje se bave razvojem softvera sa 10 na pet odsto i manje doprinose na zaposlene u IT branši naše kompanije koje se bave razvojem softvera i hardvera postale bi konkurentne i na svetskom tržištu, te tako obezbedile značajne nove prihode i investicije u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari