Foto: Twitter / Milorad Grčić

Istraga unutrašnje kontrole pokazala je da su pojedini zaposleni odgovorni za kršenje procedura za izdavanje dozvola za priključenje na elektro mrežu i kašnjenje u izdavanju dozvola zbog čega je Srbija, između ostalog, dobila nižu ocenu Svetske banke.

Pojedini su umešani i u korupciju i protiv njih su podnete krivične prijave, a deo zaposlenih kažnjen je zbog loših rezultata u smanjenju gubitaka i krađe električne energije, navodi se u saopštenju EPS.

Na osnovu rezultata istrage Nadzornom odboru EPS predloženo je da se smene direktor ED Centar Beograd Ljubiša Krunić, direktor ED Banovo Brdo Dragan Jeknić, direktor ED Zemun Ivan Ilić, direktor ogranka Niš Nenad Milošević, direktor ogranka Vranje Goran Nikolić, direktor ogranka Zrenjanin Stevica Cigulov i Borko Golubović, direktor ogranka Prijepolje.

Istovremeno smenjeni su i na niže pozicije prebačeni Slobodan Petrović, referent pregleda i spojeva ED Centar Beograd, kao i Rade Mirović, samostalni referent pregleda i spojeva ED Banovo Brdo, Siniša Porodinčević, referent pregleda i spojeva i Ivan Marković, takođe iz ED Banovo Brdo.

Smenjeni su i na niže radne pozicije prebačeni Dušan Anđelković, koordinator ODS Niš, Dragan Đorić, šef Službe za planiranje i investicije i Igor Todorović, direktor Sektora za planiranje i investicije u Nišu, Vladica Aleksić, direktor odseka za tehničke usluge Vranje, Dragan Đokić, vodeći stručni saradnik za podršku tržištu i smanjenje gubitaka u Loznici i Milan Škipina iz odseka za tehničke usluge Zrenjanin.

„U EPS neće biti zaštićenih i svi odgovorni za propuste biće kažnjeni. EPS će nastaviti da unapređenjem poslovanja i investicijama u razvoj infrastrukture doprinosi jačanju ekonomije Srbije i boljem standardu svih građana“, rekao je Grčić.

Zbog problema sa snabdevanjem u Kotežu i Krnjači Nadzornom odboru je predloženo da bude smenjen direktor Elektrodistribucije Krnjača Srđan Jeftić, dok su smenjeni i na niže pozicije prebačeni Nebojša Radovanović, direktor Tehničkog centra Krnjača, Aleksandar Sknepnek, šef službe u odseku Kalemegdan, Boris Petrović, šef službe, Jordan Kaličanin, pravnik i Nebojša Radovanović, glavni inženjer u Sektoru za planiranje i investicije Kalemegdan.

Snabdevanje električnom energijom u beogradskim naseljima Kotež i Krnjača u nedelju je u potpunosti stabilizovano. Zbog nezakonitog pokušaja priključenja na elektromrežu nelegalno izgrađenog objekta koji nema uslove za priključenje, tokom vikenda je dolazilo do prekida snabdevanja električnom energijom, u više navrata.

Ekipe lokalne distribucije su sva tri dana izlazile na teren i otklanjale kvarove na većem broju lokacija što je dodatno bilo otežano ranijom nelegalnom gradnjom objekata. Čim smo saznali za problem, preduzete su hitne mere da se reši i odmah u nedelju je obezbeđeno stabilno snabdevanje električnom energijom sa stanovnike Koteža i Krnjače. Odgovorni za propust koji su zaposleni u „Elektroprivredi Srbije“ i Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribucija“ kažnjeni su smenom. Sprovešćemo detaljnu unutrašnju istragu i na osnovu tih rezultata pokrenuti i sve eventualne postupke da krivci budu kažnjeni i u skladu sa zakonom, rekao je Grčić.