Valjevo i Kraljevo će kupovati struju iz Hrvatske? 1Foto: FreeImages

Nakon Slovenije, hrvatska struja trošiće se i u Srbiji. Uslov je da se izmire dugovanja EPS-u, a u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) očekuju da će to biti rešeno do kraja godine.

Dva srpska grada, Kraljevo i Valjevo, odlučila su na javnom konkursu da promene dobavljača električne energije, odnosno ubuduće će struju za javnu rasvetu kupovati od HEP-a, prenosi Tpotral.

Kako su preneli hrvatski mediji Srbija im je postavila samo jedan uslov, a to je da prvo moraju da izmire sve dugove Elektroprivredi Srbije. U HEP-u očekuju da će taj proces do kraja godine biti riješen.

„Na što bi to sličilo da sada svako ko duguje nekome za električnu energiju ili gas, u jednom trenutku kaže: pa dobro, sada ću promeniti sbabdevača, snabdevaće me neko drugi“, izjavio je Aleksandar Antić, ministar energetike, prenosi B92.

„Takva prepreka i barijera na tržištu ne postoji u Hrvatskoj i u Sloveniji. Prema našim zadnjim informacijama, očekuju da će taj proces do kraja godine biti rešen“, istakla je Tina Jakaša, direktor HEP snabdevanja.

Energetsko tržište u Srbiji liberalizovano je pre četiri godine. Hrvatski mediji navode i da HEP već snabdeva tamošnju kompaniju Cimos. Iako Elektroprivreda Srbije gubi monopol, to ih ne zabrinjava, zadržavaju 98 odsto tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari