Vazdušni most između Srbije i Turske 1

Na proslavi godišnjice nezavinosti Republike Turske, koja je nedavno održana u Beogradu, među akreditovanim ambasadorima država, bio je i jedan od najvrednijih turskih ambasadora brenda – nacionalna vazduhoplovna kompanija, Turkiš erlajnz (THY), koja je odskora i članica Alijanse zvezda najveće grupacije aviokompanija u svetu mereno brojem korisnika.

Ta kompanija je u trećem kvartalu ostvarila najveću operativnu dobit u istoriji postojanja, odnosno 939 miliona dolara, a do kraja godine trebalo bi da preveze oko 69 miliona putnika (za devet meseci prevezeno je 52 miliona putnika). U kompaniji, koja zapošljava više od 22.000 ljudi, smatraju da je ključ uspeha u proteklih 15 godina, u kontinuiranom rastu broja međunarodnih putnika – prošle godine je u toj kategoriji prevezeno 35,4 miliona putnika, a ranije procene za 2017. govore da će ih biti 37 miliona. THY u Srbiji posluje 10 godina. Na svečanosti upriličenoj tim povodom ambasador Turske u Srbiji, Tanžu Bilgič, kazao je da je THY prevezao i neke od ukupno 220.000 srpskih turista, koji su prošle godine posetili Tursku, ali i veliki broj, od oko 85.000 turskih gostiju, koji su boravili u Srbiji. Posebna pažnja poklanja se dovođenju turista iz inostranstva u Srbiju.

– Neki od inostranih turista dolaze iz udaljenih destinacija i ne ostaju dugo, pošto Srbiju posećuju u „paketu“ sa drugim državama u regionu. Zato je potrebno predstaviti Srbiju u najboljem svetlu. Mi pripremamo brošure na jezicima tih udaljenih zemalja i tražimo od zaposlenih u predstavništima Turkiša da ih dele klijentima. U saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije pozivamo turističke agencije, kao i novinare, da dodju u Srbiju. Planuramo da dovedemo i poznate ličnosti – objašnjava Mehmet Alagoz, generalni direktor predstavništva Turkiš ervejza u Srbiji.

Zanimljivo je podsetiti da je prošlog meseca THY bio jedan od partnera ambasade Malezije u Beogradu u organiziovanju petodnevne manifestacije „Užici Malezije 2017“. Grupa turoperatera, predstavnici proizvođača palminog ulja, poznati malezijski kuvar iz te zemlje Dato’ Ismail Ahmad i predstavnik THY u Kuala Lumpuru, došli su u Beograd da razgovaraju o unapređenju turističkih veza Srbije sa tom državom u Jugoistočnoj Aziji. Već četiri godine, na tržištu Srbije posluje i Turkiš kargo (TC), ogranak THY. Širokotrupni avioni tipa Erbas A330 jednom nedeljno lete između Istanbula i Beograda, odnosno Niša, što srpskim kompanijama omogućava da lakše planiraju poslovanje i povezivanje sa tržištima Azije, Afrike, Bliskog istoka, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i drugih zemalja. Sa 876.000 tona prevezene robe u 2016. godini (procenjuje se da će ove godine prevesti 920.000 tona), kao i prihodima od oko milijardu dolara na godišnjem nivou, TC je najveći prevoznik tereta u Turskoj. Povećan je i broj odredišta – sa 55 na 72, pa tako i udeo u svetskom vazduhoplovnom kargo tržištu.

U THY ističu da im je namera da od Istanbula naprave globalno avio čvorište, a da su u planu i nastavak širenja mreže, kao i povećanje udela na tržištu u svim regionima. „Imamo ambiciozne planove. U 2023. bi ova aviokompanija prevezla 120 miliona putnika sa flotom od 450 aviona“, kaže generalni direktor THY Temel Kotil. Kompanija THY osnovana je 1933. sa flotom od pet aviona. Danas raspolaže sa 329 letilica, uključujući 223 usko i 90 širokorupnih, te 16 teretnih aviona. Sa prosečnom starošću aviona od 6,8 godina, spada u red najmlađih u svetu. Avioni te kompanije lete na 300 odredišta (49 domaćih i 251 međunarodnih) u 120 zemalja.

Obuka pilota u Vršcu

Avionima Turkiš erlajnza decenijama su upravljali piloti koji su prethodno leteli u sastavu ratnog vazduhoplovstva Turske. U toj aviokompaniji kažu da je prvi pilot iz civilstva došao posle obuke u Pilotskoj akademiji u Vršcu. Pre 30 godina se, takođe, grupa mladih Turaka obučavala u toj Akademiji. Danas su oni kapetani, instruktori leta, ili direktori. Kao piloti ili kapetani često lete koridorom preko severa Srbije, i sa visine od 10.000 metara nadleću Vršac prisećajući se frekvencije kontrolnog tornja na aerodromu Akademije – ATC 118,6.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari