Večernje novosti: Milion predmeta s dugovima starim i 20 godina ide izvršiteljima na naplatu 1Foto: Pixabay/Myriams-Fotos

Skoro milion starih izvršnih predmeta sukcesivno će, u naredne dve godine, biti prebacivano javnim izvršiteljima, a neki od njih stariji su od 15 pa i 20 godina, pišu Večernje novosti.

Novosti navode danas da je taj postupak u toku, a da je među njima najviše neplatiša komunalnih usluga, kod kojih su se kamate tokom godina i decenija nagomilale.

Tako će građani, umesto npr. 1.000 dinara zaboravljenog duga sada, uz zatezne kamate i troškove postupka, morati da plate 20.000-30.000, piše u tekstu.

„Javnim izvršiteljima do sada su prosleđena 4.573 predmeta po osnovu izvršne isprave i 22.266 predmeta po osnovu verodostojne isprave (komunalna potraživanja)“, rekla je portparol Prvog osnovnog suda u Beogradu Bojana Stanković.

Ona je dodala da su u ovoj godini od ukupno 7.523 predmeta po osnovu izvršne isprave, u radu ostala 2.022, a po osnovu verodostojne isprave još 174.487.

Komunalni dugovi zastarevaju za godinu dana, ali dosad nisu bili naplaćivani jer su predmeti poverioca koji su podnosili predloge za izvršenje svake godine stajali po fiokama, pišu Novosti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

12 reagovanja na “Večernje novosti: Milion predmeta s dugovima starim i 20 godina ide izvršiteljima na naplatu”

 1. Vidi se da je kasa parazna, ovo je tek pocetak, sta ce da nas snadje to ce gradjani uskoro da osete.

  • Bolje da stave prst na čelo, jer ko zna šta će njih snaći ako nastave sa bezočnom pljačkom Srbije.

 2. Ne razumem…dugovi stari i po 20 god. poslati na izvršenje a zastarevaju za godinu dana. Može li neko da mi objasni?

  • Vrlo je jednostavno: to samo stižu na naplatu onih predizbornih 100 evra.
   Naravno, znaju ove derikože da dugovi zastarevaju i da nema šansone da naplate dug za komunalije star 20 godina.
   Ali stvar je u tome što za komunalije duguju ljudi uglavnom slabo obrazovani ili neobrazovani, koje je vrlo lako zastrašiti i izmanipulisati drekom i pretnjama, tako da će 99% njih učiniti sve da nekako namaknu te pare i reše se bede.

  • Prema zakonskim propisima sva potraživanja trajno zastarevaju po isteku 10 godina. Po svemu sudeći neuk kadar ignoriše Zakon.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.