Skupština akcionara Energoprojekt holdinga donela je juče odluku o reorganizaciji kompanije u cilju njenog ukrupnjavanja. Ovu informaciju za naš list dao je izvršni direktor za razvoj Energoprojekta Slobodan Dinić.
– Upravo je usvojena odluka o ukrupnjavanju, o reorganizaciji kompanije u želji da se ide ka korporaciji.

Skupština akcionara Energoprojekt holdinga donela je juče odluku o reorganizaciji kompanije u cilju njenog ukrupnjavanja. Ovu informaciju za naš list dao je izvršni direktor za razvoj Energoprojekta Slobodan Dinić.
– Upravo je usvojena odluka o ukrupnjavanju, o reorganizaciji kompanije u želji da se ide ka korporaciji. Za tu odluku je glasalo 70 odsto prisutnih što znači da je doneta velikom većinom – rekao je Dinić u pauzi rada Skupštine.
Do zaključenja ovog broja Skupština nije došla do tačke izbora članova upravnog odbora, koja je ostavljena za sam kraj dnevnog reda. Dinić ističe da je prvi deo rada Skupštine protekao u regularnoj atmosferi, bez ikakvih ekscesa.

Opomena za mešetare na berzi

Rešenje Berze na koje se poziva Udruženje malih akcionara doneto je na sednici Komisije za berzanske prekršaje 10. aprila, postalo je konačno 11. juna, a na sajtu berze objavljeno 19. juna. U rešenju, kojim je član berze Beo monet opomenut, navodi se da je to brokersko društvo odgovorno jer je „svojim radnjama prilikom trgovanja akcijama izdavaoca Energoprojekt holding, dana 13.03.2007., izvršilo nedozvoljene radnje ispostavljanjem u sistem za trgovanje dilerske naloge kupovine i prodaje po istoj ceni, koji su se delimično međusobno uparili“. U obrazloženju se navodi da je Beo monet tog dana dao nalog o prodaji 168 akcija po limit ceni od 1.650 dinara po akciji i nalog za kupovinu 336 komada akcija po istoj ceni. Beo monet se branio obrazloženjem da je greškom brokera ispostavljen nalog za prodaju umesto za kupovinu akcija i da „nije postojala želja da se manipulativno utiče na tržište“.

– Veliki broj akcionar je tu, prisutno je između 800 i 900 ljudi, odnosno preko tri miliona glasova od ukupno više od pet miliona – kaže Dinić.
On podseća da su se na dnevnom redu, između ostalih, našle tačke usvajanja bilansa poslovanja za 2006., dividendi, izbora revizora, izmena Statuta.
– Nije bilo podizanja tonova niti bilo kakvih iznenađenja već samo pitanja radnika koji ne razumeju sve – kazao je Dinić i dodao da ni odluka Beogradske berze, koja je opomenula brokersku kuću Beo monet zbog nedozvoljenih radnji prilikom trgovanja akcijama Energoprojekta, nije uticala na rad Skupštine.
Naime, Udruženje malih akcionara Energorpojekta pre dva dana uputilo je saopštenje ukazujući na odluku Komisije Beogradske berze za berzanske prekršaje u kojem tvrdi da je Berza označila „člana berze Beo monet kao brokera koji je svojim radnjama prilikom trgovanja akcijama izdavaoca Energoprojekt holding izvršio nedozvoljene radnje“. Mali akcionari smatraju da je reč o dokazu da je na taj način nezakonito obarana vrednost akcija Energoprojekta. Oni su saopštili i da su istog dana podneli krivične prijave protiv odgovornih za nedozvoljeno obaranje akcija Energoprojekt holdinga – direktora preduzeća Skaj elektronik Dragana Mandića i direktora preduzeća Komfitrejd Žarka Blanuše.
U javnosti se već duže spekuliše o postojanju tzv. dve struje koje se bore za kontrolu nad Energoprojektom, odnosno jedne koja je za rasparčavanje holdinga i druge koja je za njegovo ukrupnjavanje. Udruženje malih akcionara, koje je na stanovištu da kompaniju treba ukrupniti i izaći na A listing berze, smatra da su Mandić i Blanuša spremali scenario za sednicu Skupštine akcionara prema kojem su želeli da podstaknu rušenje Uprave Energoprojekta suprotstavljajući joj „protivkandidate u vidu funkcionera FK Partizan (u čijem je vlasništvu Skaj elektronik) i određeni broj insajdera iz Energoprojekta koji su s njima povezani“ i da eventualno pridobiju akcionare nezadovoljne što holding još nije izašao na A listing berze. Mali akcionari u svom saopštenju tvrde da bi izbor nove uprave bio vršen „glasovima (akcijama) koje su u posedu povezanih pravnih lica, kojima su ih Komfitrejd i Skaj elektronik fiktivno prodali“. Mali akcionari već duže tvrde da su Komfitrejd i Skaj namerno obarali cenu akcija Energoprojekta na berzi, što su njihovi rukovodioci odlučno demantovali.
Donošenjem odluke o ukrupnjavanju kompanije čini se da je pobedu odnela jedna od struja, ali da bi njihova radost bila potpuna ostaje da se sačeka glasanje po tački koja se odnosi na izbor članova upravnog odbora. Takođe, akcionari Energoprojekta i dalje čekaju odluku Vrhovnog suda Srbije po tužbi kompanije Komfitrejd podnetoj protiv odluke o emisiji četvrte serije akcija koja je imala za cilj da udele akcionara u zavisnim preduzećima pretvori u udele u holdingu, kako bi se nastavilo sa ukrupnjavanjem i kako bi holding izašao na A listing Beogradske berze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari