Mali akcionari Jugoremedije ponovo su većinski vlasnici zrenjaninske fabrike lekova i ta promena je, uprkos odbijanju Agencije za privredne registre da izvrši upis novonastalog stanja, zahtevajući osim presude i nalog Višeg trgovinskog suda, juče je, ipak, evidentirana i u Centralnom registru.

Mali akcionari Jugoremedije ponovo su većinski vlasnici zrenjaninske fabrike lekova i ta promena je, uprkos odbijanju Agencije za privredne registre da izvrši upis novonastalog stanja, zahtevajući osim presude i nalog Višeg trgovinskog suda, juče je, ipak, evidentirana i u Centralnom registru. Juče je i Komisija za hartije od vrednosti, poništila rešenje o homogenizaciji akcija i proglasila ga ništavnim.
– Agencija za privredne registre, uprkos tome što njeni predstavnici tvrde da im je bio potreban i nalog suda da bi izvršili izmenu, bila je u obavezi da to učini po službenoj dužnosti. Naime, prema odredbama Zakona o privrednim društvima (čl. 306 stav 13) Viši trgovinski sud je u obavezi da o donetoj presudi obavesti Registratora a na osnovu Zakona o registraciji privrednih subjekata, Agencija za privredne registre je bila dužna da tu odluku evidentira. Zašto to nije učinjeno, to treba da utvrde neki drugi organi, ali bitno je da su akcionari Jugoremedije ipak uspeli da ostvare svoje pravo i da upišu akcije u vrednosti od 51,8 odsto – rekao je za Danas Branko Pavlović, konsultant Udruženja malih akcionara koji je naglasio da je time ispoštovana propisana procedura.

Raskinut ugovor o privatizaciji

Slučaj još nije okončan s obzirom na to da je sa vlasnikom firme Jaka 80, Jovicom Stefanovićem, u međuvremenu raskinut ugovor o privatizaciji Jugoremedija, što je potvrđeno i presudom Trgovinskog suda u Beogradu. Ali iako je Stefanoviću, koji se nalazi u Makedoniji, diplomatskim kanalima dostavljen sudski akt ( to su potvrdila ministarstva pravde i Srbije i Makedonije) odluka još nije pravosnažna jer dostavnica nije vraćena Trgovinskom sudu u Beogradu, pa ne postoji dokaz da je uručenje izvršeno – rekao je za Danas Stevo Đuranović, potpredsednik Trgovinskog suda u Beogradu i dodao da je sudija Natalija Kordić, koja postupa po tom predmetu, uputila zahtev Ministarstvu pravde Srbije da se dostavnica vrati sudu.

U Višem trgovinskom sudu ističu da je Agencija za privredne registre, po dobijanju sudske presude i zahteva malih akcionara imala dve mogućnosti.
– Agencija je, postupajući po odluci suda, morala da donese rešenje o prihvatanju ili o odbijanju zahteva za promenu vlasničke strukture Jugoremedije. To bi nezadovoljnoj strani omogućilo pravo na žalbu, u prvom stepenu Ministarstvu privrede a u drugostepenom postupku mogli bi da povedu i upravni spor – rekao je za Danas Radomir Lazarević, predsednik Višeg trgovinskog suda i objasnio da taj sud, kao ni prvostepeni Trgovinski sud u Zrenjaninu, nije mogao da donese poseban nalog za postupanje Agencije za privredne registre, jer je sud ograničen zahtevom stranke.
Presudom Trgovinskog suda u Zrenjaninu od 23. juna 2006. godine koju je 29. novembra potvrdio Viši trgovinski sud u Beogradu, poništena je dokapitalizacija Jugoremedije koju je izvršio Jovica Stefanović Nini, vlasnik firme Jaka 80, čime je on izgubio status većinskog vlasnika i od 61,02 odsto akcija, njegov udeo vraćen na 42 odsto. Promena vlasništva nad akcijama Jugoremedije bila je potrebna zbog zakazivanja i održavanja vanredne Skupštine akcionara, izmene Upravnog odbora fabrike i imenovanja nove uprave.
Inače, radnici Jugoremedije ni juče nisu uspeli da uđu u fabriku čiji su većinski vlasnici, a prema tvrdnjama Zdravka Deurića, predsednik Unije radnika i akcionara Srbije, Stefanović je tokom prethodne noći iz kruga fabrike izneo robu vrednu oko milion dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari