Velike firme podržavaju nova pravila zaštite od korone 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Poslodavci u Srbiji imaju rok od mesec dana da prilagode svoju organizaciju rada kako bi ispoštovali sve mere predviđene pravilnikom koje je objavilo Ministarstvo za rad, a između ostalog, moraće da sačine procenu rizika, pripreme plan za svako radno mesto, utvrde preventivu, odrede zaduženja i kontrolu sprovođenja propisanog.

Pravilnik predviđa više opcija za preraspodelu radnog vremena, rad od kuće, zaštitu lanca nabavke i transporta, pojačanu dezinfekciju, kao i sredstva koja poslodavac mora da obezbedi kako bi zaposlenima obezbedio zaštitu.

Uvodi se i obaveza zaposlenih da te mere primenjuju kao i da obavesti poslodavca ukoliko posumnja da je inficiran ili je bio u kontaktu sa nekim od zaraženih kovidom 19. Prema rečima Stevana Đurovića, direktora Inspektorata za rad, rok od mesec dana sasvim je dovoljan da poslodavci to prilagode jer ne mogu svi na isti način da se prilagode.

– Do 10. avgusta inspekcije neće kažnjavati firme jer u tom periodu još neće nastupiti obaveza primene, ali će ukoliko budu u kontroli, delovati savetodavno. Samim pravilnikom nisu propisane kazne za nepoštovanje mera i pravilnika, to je regulisano Zakonom o bezbednosti i zaštiti zdravlja na radu, a prema tim odredbama reč je o prekršajima za koja je predviđena novčana kazna i ona može ići do milion dinara za pravno lice – kaže Đurović.

Velike kompanije u Srbiji uglavnom ozbiljno shvataju epidemiju i većina je još ranije preduzela mere zaštite.

U Bambiju kažu da su se i pre nego što je proglašena globalna pandemija, organizovali kako bi se svi zaposleni pridržavali neophodnih zaštitnih protokola, a proizvodni proces neometano odvijao, tako da se ne samo poštuju svi propisi i preporuke, nego idu i korak dalje sprovođenjem dodatne preventive.

– Kao tim radimo na usvajanju novih mera i načina ponašanja kako bi sačuvali zdravlje i zaštitili najpre sebe, a zatim i svoje najbliže. U svakodnevnoj komunikaciji sa zaposlenima, podsećamo ih da se preventivnih mera moraju pridržavati i kada nisu na radnom mestu. Trenutno, određeni broj zaposlenih radi iz svojih domova, dok se zaposlenima koji su i dalje na terenu ili u proizvodnim pogonima obezbeđuju sva neophodna lična zaštitna sredstva. U skladu sa tim proces rada u Bambiju se sprovodi po protokolima koji su u skladu sa svim preporukama od strane nadležnih organa i Svetske zdravstvene organizacije – kažu za Danas u Bambiju.

Nevenka Stojmenović, direktorka Poslovnog udruženja proizvođača mineralnih voda, kaže za Danas da u prehrambenoj industriji nije problem da se sprovedu mere zaštite jer je to grana u kojoj su i inače bili na snazi protokoli koji obezbeđuju zaštitu zaposlenih, proizvodnih linija i samog proizvoda, a sadašnja situacija samo je malo zaoštrila njihovo sprovođenje.

– Sve mere koje su do sada bile predviđene, članice udruženja, proizvođači su primenjivali, to nije bila novina iako je činjenica da dopunjene mere izazivaju nešto uvećane troškove. Problem je prevoz zaposlenih, dupliraju se vozila, procedura dezinfekcije malo smanjuje radno vreme, ali sve je primenjivo – kaže Stojmenović i dodaje da ima obolelih u preduzećima i pogonima, ali se na vreme reaguje, oni po pravilu odmah sami prijavljuju da imaju simptome ili su bili u kontaktu i odlaze u izolaciju.

„Mere koje je Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti propisalo Ministarstvo za rad, a koji je stupio na snagu 11. jula se velikim delom već primenjuju u većini preduzeća. Kod nekih proizvodnih procesa, u određenim delatnostima gde je tehnološki postupak definisan tako da su mere teško primenljive, poslodavci su preduzeli sve što je moguće od mera zaštite, tako da mere jesu prihvatljive, pogotovo kada znamo šta im je cilj“, kaže za Danas Miloš Nenezić, generalni direktor kruševačkog Trajala i predsednik Unije poslodavaca Srbije.

On dodaje da su u Trajalu već u prvom naletu epidemije primenili skoro sve mere koje propisuje ovaj pravilnik, počev od korišćenja ličnih zaštitnih sredstava do obavezne dezinfekcije ruku, obuće, radnih prostora, saobraćajnica…

– Nije najveći problem kod poslodavaca u primeni mera već u organizacionim merama koje dovode do povećanja troškova, na primer kada je prevoz radnika u pitanju u uslovima redukcije javnog prevoza – zaključuje Nenezić.

Atanacković: Pravilnik koristan, ali i nameće troškove

Poslodavci u Srbiji i inače ne mogu da predvide koja će ih nova obaveza dočekati naredne godine, pa je tako i sa novim pravilnikom, iako je ovo očekivano zbog epidemije i ne treba sporiti da je on koristan i za privrednike i za zaposlene. Istina je i da pravilnik nameće neka opterećenja, troškove – nekima veće nekima manje, a najteže će biti malim i mikro preduzećima gde nema ni dovoljno znanja kako bi se sačinili planovi pa će to morati da plate. Međutim, da skup mera kojima će se zaštititi zaposleni mora da postoji jasno je i nikome ne ide u prilog da mu se radnici razbolevaju, da se remeti proizvodni ciklus a da i ne govorimo o tome koliko je to značajno za svakog pojedinca – kaže Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari