Veliki šabački iskorak 1

Zapošljavanje je najvažniji društveni zadatak, i iako se lome koplja koliko je stvarno zaposleno i da li je stopa nezaposlenosti 12 ili 14 odsto u Šapcu, posle tri decenije prvi put je broj pao na ispod deset hiljada.

Prošle godine zaposleno je 1.291 lice, a prethodne 1.223 lica.

Najveći iskorak bilo je zapošljavanje 400 radnika u japanskoj korporaciji „Jazaki“. Pregovori sa ovom velikom firmom započeli su još u februaru 2015. godine, a najvažnije za menadžment kompanije bilo je sprovođenje svega dogovorenog sa gradskom upravom. U naredne dve godine ukupno će ovde biti zaposleno 1.700 radnika. Ujedno to je i najveća grinfild investicija u Srbiji, vredna 25 miliona evra.

Drugi primer je italijanski Pasubio, gde su doduše zaposlena tek 63 radnika, ali će sledeće godine brojka dostići 400 zaposlenih. Ova firma radi kožne presvlake za najluksuznije automobile Jaguar, Porše, BMV… Direktor kompanije Masilijano Takoni navodi izuzetnu saradnju sa gradskom upravom i to što je fabrika u Šapcu počela da radi u rekordnom vremenu.

Upravo poslovanje gradske uprave po međunarodnom sistemu kvaliteta ISO 9001, koji se primenjuje desetak godina, jeste garant poslovnosti i ono što očekuju strane kompanije. Velika prednost je i industrijska zona na 600 hektara, najveća u Srbiji, od čega je 200 hektara namenjeno poslovanju u režimu slobodne zone. Sam grad dosta ulaže u podsticanje zapošljavanja. Iz budžeta je za to namenjeno oko 80 miliona dinara, što je najviše u okruženju, tako da je zaposleno po 18 lekara i medicinskih sestara koji rade u seoskim ambulantama.

Ne manje značajno, pre svega psihološki, jeste refundiranje troškova poreza i doprinosa za starije radnike, a za deset godina oko 800 starijih radnika uspešno je došlo do penzije. Takođe, veliki podstrek je i ulaganje u agrar, 85 miliona dinara, što je dvostruko više nego prethodne godine. Subvencionisanje kopanja dubinskih bunara u Pocerini donelo je visok prihod za oko 500 domaćinstava koje se bave gajenjem jagoda. Dobar primer je i poklanjanje po 15 košnica za 40 novoobučenih pčelara. Oni će te košnice kasnije ustupiti drugim pčelarima. Podstiče se i preduzetništvo, tako da se finansiraju troškovi vođenja knjigovodstva. Za sada broj nezaposlenih iznosi 9.500 i po svemu sudeći još će se smanjivati.

Međutim, sve ove mere nedovoljno prati republička vlast. Tako je država ostala dužna Šapcu oko pet miliona evra za kredit koji je podignut za otpremninu radnika „Zorke“ kao i za izgradnju bazena. Uz to, za ove četiri godine smanjen je transfer iz Republike za oko milijardu dinara. S tim novcem lokalna samouprava učinila bi mnogo više za dalji razvoj grada i za nova radna mesta. Ali, još teže pada direktna suprotstavljenost jedinom opozicionom gradu. Tako je pre pet godina izmeštena Uprava za agrarna plaćanja iz Šapca, bez valjanog razloga, još nije dobijena akreditacija, a u pitanju je 175 miliona evra iz IPA fondova.

Auto-put u fioci

U nečijoj fioci čeka projekat auto-puta Ruma – Šabac, koji bi kanadska korporacija gradila kao koncesiju. O ponašanju vlasti dovoljno govori činjenica da je predsednik Vučić na „Danima šljive“ u Osečini samo napomenuo da je u planu rekonstrukcija puta Šabac – Loznica, a o auto-put za Rumu nije bilo ni reči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari